2022-07-04 3228 瀏覽
食之劇場係一間高級鮨店,好耐之前已經聽同事講過話正,趁而家天氣熱行唔倒山,就搵左個周末入黎西貢行下順便食下。食之劇場喺白沙灣碼頭酒店入面,冇車朋友都可以搭巴士/小巴喺白沙灣站落,行過黎都係3分鐘。餐廳就對正白沙灣。店面空間感十足,除左有曲尺形壽司吧枱之外,仲有幾個廂房。如果想睇倒醉人日落,最好就坐返吧枱。白神山地之水($58/樽) - 食之劇場嘅飲用水、煎茶全部都係用白神山地之水,佢係由白神山嘅雨水,雜質都被森林入面嘅土壤過慮而得黎純淨水,咁犀利我地就點黎試下,飲落味道確係比較冰涼同甘甜。食之劇場嘅廚師發辦分左四個價位,我地點左最平嘅套餐—雲($980/位),佢包左前菜、刺身、燒物、煮物、湯同甜品。前菜 - 前菜有四款,可以先食左邊嘅鯛魚白子,佢浸喺酸汁入面,好開胃完全唔腥。之後可以食上面嘅昆布鮑魚,鮑魚彈口得反唔會太韌。再之後就可以食右邊嘅蓮藕拌蟹肉,師傅將蓮藕磨成蓉,再拌埋蟹肉,味道非常清新。最後就可以食下面嘅磯粒貝,粒貝已經預先起肉,所以就咁拎起就食得。旁邊嘅係柚子番茄。刺身 - 刺身有四款,右上方係小樽產嘅八爪魚,有咬口又唔會又韌。前面係北海道產嘅帆立貝,非常厚切口感微彈。左前

餐廳就對正白沙灣。
店面空間感十足,除左有曲尺形壽司吧枱之外,仲有幾個廂房。
如果想睇倒醉人日落,最好就坐返吧枱。
白神山地之水

前菜
刺身 - 刺身有四款,右上方係小樽產嘅八爪魚,有咬口又唔會又韌。前面係北海道產嘅帆立貝,非常厚切口感微彈。左前方係吞拿魚醬油漬,口感油潤唔會太鹹,有啲似食煙三文魚。左後面係拖羅,入口即融完全冇筋。
刺身
燒喜之次 - 食完前菜同刺身就到燒物,師傅喺燒喜之次上面淋左菊花茨汁,旁邊係蘿蔔。喜之次魚肉扎實,蘿蔔好腍完全冇渣。
燒喜之次
清湯真蠔 - 清湯顏色清澈,完全冇油,好鮮甜蠔味,入面有三大隻真蠔,真蠔非常厚肉,唔會煮到過熟,食時可以蘸埋旁邊嘅酸汁食。
清湯真蠔

立魚清湯  - 用左白神山水煮嘅清湯 ,另外仲加左清酒同檸檬汁,飲落去帶少少酸味,幾得意。
立魚清湯
除左立魚,仲有厚揚同菇。
立魚清湯
甜品 - 係靜岡蜜瓜同胡麻Tiramisu,蜜瓜好腍好清甜,Tiramisu唔會太乾,都食倒胡麻味。
甜品

總結,質素唔錯,最正係可以一邊睇住日落/晚霞一邊食,帶另一半黎一定有驚喜,以最平人均消費唔洗一千就可以食倒,交足功課。
白神山地之水
前菜