2023-12-21 77 瀏覽
今日我哋去咗行聖誕工展會、再加上行完之後有啲肚餓又唔想食得好飽!就決定同朋友去食個lunch!近距離工展會附近都有好多食物選擇,但係我哋想食一間私隱度高啲嘅地方餐廳、所以就去咗銅鑼灣糖街 sugar+6樓呢度除咗有私隱度之外、亦都係一個包廂邊位、L字型嘅座位望住遼闊嘅維園景觀,再加上隔離都有維港嘅海景可以望到!令到我哋成個人身心都放鬆!今次主打會食,簡單啲嘅配菜為開頭:鮭魚子蒸茶碗蒸:配上鮭魚子更加香濃,茶碗蒸淡淡清香、食落去非常新鮮!豆瓣醬冷盤豆腐;豆瓣醬唔會係辣嗰種食落去好甘香、配上冷盤豆腐,質感非常滑嫩!日式海帶麵豉湯:麵豉湯本身已經好足料、仲要配上海苔海帶營養滿分!主食方面;石鍋A5宮崎和牛廣島蠔湯烏冬:利用咗日本牛乳海鮮做湯底、食落去淡淡鮮香、和牛香滑,配上大大隻廣島蠔!香濃味美、湯烏冬亦好嫩,食落勁香!燒A5宮崎和牛配牛油果沙律他他:燒A5宮崎和牛本身已經好香、再配上金箔顯得奢華優雅,牛油果沙律他他香味超濃!牛油果醬食落去清甜開胃!銅鑼灣糖街Sugar+plus 6樓全層宮崎肉本舖

今次主打會食,簡單啲嘅配菜為開頭:

主食方面;

石鍋A5宮崎和牛廣島蠔湯烏冬: