2019-06-23
朋友話食過好味帶我黎食,訂位當日訂就fully booked,walk-in坐到bar枱。去到對出望到海景,有d風吹下。我本身好中意睇Gordon Ramsay 既節目,kitchen nightmares,hotel nightmares 睇佢鬧人好過癮,但原來佢本尊既餐廳無乜特別。用牛骨釀牛油,我又唔覺得特別香,好普通嘅麵包,又唔算難食嘅。油鴨沙律,裏面加咗西瓜,嗰醬本身係甜甜地嘅,有少少碌柚,初頭食覺得好有中國風既味道,個鴨好似中菜,都幾特別嘅,甜甜地咁,唔係好多沙律都有依個味,啲沙律菜都幾新鮮㗎。scallop 係熟既,但表皮唔脆,個醬酸酸地幾開胃,可以煎香d表皮。baby chicken 配bread salad,我覺得隻雞嘅seasoning 唔夠,但係肉質好滑,個皮都煎得脆既,略嫌無味,就咁點側邊啲鹽又好怪。rib-eyes叫左medium rare,煎得剛好,無over-cook,但就好似無乜牛味咁,同埋啲肉好似韌韌地,但顏色係5成熟。最尾叫咗一個蛋白檸檬批配raspberry sorbet (二人份),侍應用罩蓋住問我:「Are you ready?」,心情好似切生日
最尾叫咗一個蛋白檸檬批配raspberry sorbet (二人份), 侍應用罩蓋住問我:「Are you ready?」,心情好似切生日蛋糕咁,份量好多,四五個人食都可以,每人食少少,面頭啲蛋白好甜,但係檸檬撻個味都OK嘅,加少少sorbet中和返個味道就好好啦。
英國籍嘅侍應好得意,成日問我飽未,除咗識廣東話仲識泰文,可以嚟朝聖嘅,但係咪好好食呢?就見仁見智啦。