2018-12-03
西灣河有唔少景點適合一家大細黎參觀,例如電影資料館同埋滅火輪。今日同屋企人得閒黎到依度,決定喂飽個肚先展開旅程~依間專打日式串燒嘅鋪頭位於西灣河碼頭,有少少隱秘,但係勝在有一份寧靜感。窗外仲有無敵大海景,對住觀塘個邊嘅碼頭,客人仲可以出去露台吹吹風打下卡,非常有情調。午市套餐有9款,價錢大約係$100-200,附送前菜、沙律、味憎湯、甜品。串燒定食($228),係依度一定要試下佢嘅串燒,依次係安格斯牛肉、雞翼、豚肉露荀卷、日本豆腐、墨魚香腸、冬菇、車里茄、日本蕃薯。每款串燒都燒得剛剛好。一定要贊佢嘅牛肉,非常清甜。第一次食墨魚香腸,煙煙韌韌,墨魚味好香。豚肉露荀卷製作好精緻,香脆嘅豚肉片加埋爽口嘅露荀,令到口感升華。鐵板美國安格斯牛扒10安士($238),上菜時已經聞到香噴噴嘅牛扒味,肉身有15mm咁厚。牛扒唔會燒得過熟,仲保留到佢嘅鮮甜味,軟得黎又帶點煙韌。上面灑上炸蒜片,下面係炸薯仔絲。講番前菜同沙律先。前菜係關東煮入面嘅3款小食,而沙律非常新鮮開胃。依度嘅味憎湯係我飲過嘅味憎湯入面最好味,用料豐富,見得到有唔少海苔同豆腐,味道濃郁,唔會得個咸字~甜品係泡芙,入面係超凍嘅cream
一定要贊佢嘅牛肉,非常清甜。
第一次食墨魚香腸,煙煙韌韌,墨魚味好香。
甜品係泡芙,入面係超凍嘅cream,估唔到連甜品都咁好食,好滿足~