2020-03-12
打邊爐最緊要個煲同湯底,一直想到靚煲皇打邊爐,原因係佢地嘅湯底好出色。呢晚再黎翻尋味!位於旺角,由港鐵站行大約5分鐘便可到,店子小夠地道自在舒適。首先點左呢度招牌湯底,靚煲皇$268,材料包括蝦干,吊片,扇貝,豬骨,軟骨,粟米,聽到都覺得會特別鮮味。手切肥牛 (大)$338本地手切牛,牛的部位色澤好鮮明,粉嫩紅色,脂肪比例平均,一看就知道高質素,切的厚薄剛好 輕輕一灼,肉質軟嫩,肉味甚濃,沒有雪藏味,本地鮮牛的一大過人之處。個人推介!黑松露墨魚丸 $88墨魚丸十分彈牙爽口,手打的樣子,滲出香濃黑松露獨特香味,令整個味道生色不少。新鮮生蠔 $98好大隻肥厚飽滿的生蠔,脹卜卜,是新鮮貨色,比美國生蠔鮮味得多,完全沒有腥味,吸收左湯底鮮味添增。鮮蝦雲吞/韮菜餃 雙拼$68手製雲吞用左新鮮海蝦 令味道更鮮味,餡料足料夠飽滿。而韮菜餃有濃厚韮菜香,兩款都足料夠誠意!生猛海蝦 $78想不到用的海鮮都寧舍鮮,實肉爽彈甜美,上盛食材食得稱心。野菜菜籃 $68有數款新鮮蔬菜,生菜,白菜,菠菜,油麥菜,夠鮮翠綠。響鈴 $48亦是即叫即製,響鈴層次夠多,脆炸香口,灼一灼就食得,沒有油膩感,真係會食到唔停口。
手切肥牛 (大)$338
黑松露墨魚丸 $88
新鮮生蠔 $98
鮮蝦雲吞/韮菜餃 雙拼$68
生猛海蝦 $78
想不到用的海鮮都寧舍鮮,實肉爽彈甜美,上盛食材食得稱心。
野菜菜籃 $68
有數款新鮮蔬菜,生菜,白菜,菠菜,油麥菜,夠鮮翠綠。
響鈴 $48
食材大致質素不錯,選材新鮮足料,有heart, 性價比高,一定會再來吃。