2019-03-19 15 瀏覽
一盛極牛喺尖沙咀天文台道,一往上望就會見到呢個巨型招牌,一定唔會去錯!店內坐位和走廊也是極為寬敞,另一邊就是吧位。晚上6時半左右,座位半滿。枱面準備咗凍水,另外仲有芝麻、麻油、七味粉和炸蒜片等,完全自助不求人。晚市提供3款食物:極牛拉麵、白牛拉麵同埋牛肉丼。湯底味道、牛肉份量、製法、麵質同埋配料都可以自由配搭,和牛仲可以刺身火炙雙拼添,夠晒個人化!極牛拉麵 3份牛 $188Asahi $29啤酒雪得夠凍,夠晒凍涼透心!湯底係牛骨湯,我嘅選擇係配濃味醬油;配菜選了木耳絲、紫洋蔥絲同埋蔥絲各一份,另外仲有半隻溏心蛋同埋兩片紫菜。上菜時,店員會提示刺身要先吃,這樣可好好品嚐到和牛刺身的原味。果然冇介紹錯,和牛刺身是大大的一塊,厚薄適中,而且軟腍香甜,真係好正好好好食!而火炙的和牛多了一份惹味的感覺,湯底濃郁細膩而且唔太油,令我大滿足的一碗拉麵!白牛拉麵 3份牛 $198白牛和極牛的分別在於多了白松露,估唔到白松露同和牛仲有牛骨湯底係可以咁夾,極香而且清新,食極都唔厭!烏龍茶 $18下單時和店員說了不要凍的,佢記得之餘仲真係專登走咗去搵支唔凍嘅俾我哋呀,勁體貼,超讚!

極牛拉麵 3份牛 $188
Asahi $29
啤酒雪得夠凍,夠晒凍涼透心!

白牛拉麵 3份牛 $198

烏龍茶 $18