2019-05-23 83 瀏覽
今日去咗荃灣做嘢,所以就約咗住喺荃灣嘅朋友一齊食晚飯。朋友知我鍾意食牛,就帶咗我嚟呢間名捌月鋸扒。 先講環境,位置不多,但乾淨企理有格調。我地每人都加咗錢配埋餐湯同飲品。餐湯我就叫咗牛油果蜆湯,雖然比較creamy,但因為有牛油果,反而唔覺膩,而係有種清新嘅感覺。而朋友叫嘅蟹肉野菌湯。至於牛扒,我就嗌咗七成熟嘅8oz日本霜降西冷牛扒。 8oz對我來講,size啱啱好,煎得都恰到好處,一啲都唔韌,食落亦唔覺有雪味,處理得唔錯。雖然有黑椒汁可以點,但係我個人就無點汁食就已非常滿意。而朋友嗌咗五成熟嘅14oz澳洲M6和牛西冷牛扒,夠晒大塊。佢話整體唔錯有肉味。我地都嗌咗份芝士牛油汁焗西蘭花🥦。飲品方面,我叫咗杯水果蜜茶。整體來講,買單$900都唔使,牛扒質素唔可以話數一數二,但係起碼做到冇雪味同煎得恰恰好。

我地每人都加咗錢配埋餐湯同飲品。

而朋友叫嘅蟹肉野菌湯。

我地都嗌咗份芝士牛油汁焗西蘭花🥦。

飲品方面,我叫咗杯水果蜜茶。