2019-05-03
香港和牛依家已經相當普遍,但有賣韓牛嘅餐廳真係唔多,而呢間蘇豪嘅木槿花韓牛專門店就係其中最靚最 high class 的 我地三人叫咗個厚切牛扒二人套餐加份單點,因我地唔算大食加上阿媽食得唔多。厚切牛扒餐可選牛柳或肉眼,我地揀咗牛柳,另外有是日稀有部位一款及醃牛肋肉,以及前菜、沙律、湯、白飯、甜品,都相當豐富㗎。先講個牛柳扒,果然一大件厚厚的,肉的顏色鮮嫰,真係好吸引!呢個部位油脂少但軟腍多汁,牛味十分鮮濃,而且厚切更有口感,我們都好喜歡。唯一係幫我地燒嘅服務員將部份燒得過熟,變得乾同實咗少少,有點可惜。套餐的大理石同單點的封門柳,相對多點油脂,尤其封門柳特別豐腴甘香,阿爸笑說有啲似鵝肝味道,不過個人就覺得大理石絕不輸蝕,的油脂比例剛剛好,肉味鮮甜帶點脂香,但又不會太膩,這款很合我心意。至於醃牛肋肉就大家都比較冇咁欣賞,因為調味太重同肉質有點韌,如果係其他原味鮮肉應該會更好。跟住有雪濃湯同白飯,個湯唔係好濃郁嘅牛味,不過浸住珍珠米飯清清地也不錯。最後的甜品係泡芙,職員很貼心地為我們由套餐嘅兩粒變三粒,飯後輕盈的一點甜令人更滿足 總括而言這次用餐經驗非常好,不過如果佢地係續啲續啲幫我地燒
總括而言這次用餐經驗非常好,不過如果佢地係續啲續啲幫我地燒,或者交返俾我地自己燒會更好,因為一次過燒好晒會凍咗冇即吃即燒咁好食,而且如上述佢地有部份燒過了火。由於佢地負責燒嘅職員係韓國人唔識中文,我地又唔識韓文(可能應該試下英文),比較難溝通。除了服務方面有待改進之外,食物質素都好好,會想返黎試其他韓牛部位