2024-02-11 399 瀏覽
第一次到訪餐廳,門口枱椅無人坐,圍觀四周無人,心感不妙,不知會否中伏,但見openrice食評不錯,仍想試試。一進入大門,見到位高䠷的女侍應,帶我行入近𥦬角位置,原來餐廳內空間闊落,也已坐滿不少客人,寬敞環境,是個靜靜傾談的好地方。可能因今天是初二,所以餐牌跟openrice顯示不同,叫左set lunch,前菜可選擇沙津或是日餐湯,最後揀左後者,今日天氣涼涼地,飲吓暖笠笠南瓜湯,選擇正確。主菜是牛舌意大利粉及墨魚墨汁意大利飯,平日食牛舌,我通常都係以鹽燒/黑椒牛舌的食法,未試過用來煮意粉,有驚喜,可以一試。另外,墨汁意大利飯,如果你喜歡軟身意大利飯的質感,又唔怕食到黑色嘴,這道菜建議一嘗,美味可口。還有其他主菜的選擇,見到隔離枱的客人,叫左egg benedit,包即炸薯條,都好吸引,等下次再來拜訪。最後,送杯凍的水果茶,唔甜,適合我口味。

最後,送杯凍的水果茶,唔甜,適合我口味。
南瓜湯
牛舌意大利粉