2023-02-24 1423 瀏覽
今日去咗MegaBox午飯,正午12點左右,揀咗13樓嘅新斗記,印象中我屋企都有一張新斗記嘅VIP卡,應該係以前佐敦分店比嘅。因為兩位入座嘅撳票係攞到A票,004,剛叫完002,心諗應該唔會太耐,B票就係三位至四位(後來入到去,發現兩位A票同三位B票,都係坐一樣嘅四人卡位)等等下,螢幕顯示前面003票係12:36已經入咗去,跟住就一路都只係叫B票三至四位。我地係出面13樓,全層都係得返我地兩個人罰企,連個接待都消失埋☹️咁我見個女接待出返嚟,就即時上前禮貌地問下,兩位係咪仲要等,佢只係低着頭整理自己已完成嘅一張訂位名單,眼都冇望我一下,就只答‘仲未有位’四個字⋯雙方都dead air咗😑眼見手錶已經到咗13:00,佢又開始不斷按B票號碼,而一直冇人應,佢另一隻手就攞住電話答緊對方訂位,但一直無視我又去咗佢面前,當佢一放低電話,我就即刻阻止佢,問佢其實我兩位A票,係會唔會安排?佢就即刻發火,話佢安排緊啦,另一隻手快速地按A票,按走兩個號碼,突然就去到006,好彩又係冇人應。咁我都唔再客氣同佢出示,話我就係004啦!點知我都未鬧佢無視我,佢就先鬧我😳我做客,真係第一次企喺度要俾職員鬧。如果門
如果門口唔係大大個月餅,掛住係車呔人星級餐廳,我都唔打算寫出嚟,第一下嘅招迎服務,已足以要搣走乜星星啦🌟
食物方面,有薑蔥焗美國桶蠔,豉汁涼瓜炒牛肉,兩個點心,燒賣同叉燒酥,都相當出色,除咗碟蒜蓉炒豆苗,咸到苦,食唔掂,搵咗個西裝男幫手,退返俾佢,請佢找師傅自己試吓先(咪虐待我地食客😌)佢真係攞咗去要一段時間,先再返嚟,我見佢唔知講乜好,我就禮貌地同佢講,炒過一碟就得喇,佢就去咗執行,原來佢係AI 人 一個,Robot嚟㗎😂
呢間真係我遇到嘅非一般星級服務食店,員工服務範圍,絕對唔包括講道歉。兩位埋單連加一係$647,走嘅時候,又有一個西裝男,同我哋嘅背影講多謝😅😂
2023-02-24
45 分鐘 (堂食)