2022-08-16 687 瀏覽
井巷子 by 鋒膳 (上環).慶祝週年紀念月就同女朋友食好啲,見到有得Champagne Free Flow Brunch,啱曬我呢啲好酒之一.+ $100 G.H Mumm Grand Cordon NV+$530 Sake IWA Assemblage 2 Or Frederic Savart Les Pinot V15.16 (Asia exclusive)+$1030 Dom Pérignon Vintage 2012.飲開酒嘅都知Dom Pérignon幾貴,以酸味和苦味為重點,餘味帶來穿透力的聚纖感,但由於價錢我地都係飲番G.M Mumm🤭西班牙向日葵甘栗豚叉燒.肥瘦比例適中,我個人就最喜歡食少肥叉燒,兩舊厚落到啱啱好唔會膩.井巷子片皮鴨.呢到片皮鴨特色係會加入金奇異果🥝以及哈密瓜減輕油膩感,兩件店員幫我地包好先上碟仲熱,一咬鴨皮油滴出勁香.夫妻肺片.貼心無整咁辣🤭 包括牛展,牛舌以及牛肚,有咬口,牛展個層次勁分明.手拍XO醬青瓜/ 凉拌三十五年黑醋老鼠耳.手拍青瓜用醋就食得多,原來加入XO醬都咁夾; 老鼠耳其實即係木耳,我本身都比佢嚇親以為真係老鼠耳🤭夠開胃,餸酒一流.
井巷子 by 鋒膳 (上環)

+$530 Sake IWA Assemblage 2

西班牙向日葵甘栗豚叉燒

井巷子片皮鴨

夫妻肺片

手拍XO醬青瓜/ 凉拌三十五年黑醋老鼠耳

脆皮茅台乳鴿
我倆都對於呢個菜式讚嘆不已,無諗過茅台酒可以配乳鴿,勁香酒味但又配上乳鴿即炸嘅酒同香!

皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚 +$100
中西合璧菜式,鱸魚係幾滑,呢到嘅酸菜仲要自家製

腰果辣子鵪鶉髀
川菜就係要辣,鵪鶉脾其實我真係未試過,但係呢度會因應你嘅口味去調教辣度,店員好貼心咁表示如果整得太辣但係客人食唔到都無意思

酸菜海參龍蝦球手工麵
龍蝦球真係龍蝦拆肉,湯同我地上面酸菜鱸魚個味非常相似,海參爽口,手工麵都幾好食似上海麵質

剁椒花膠撈飯
有驚喜,望似平平無奇嘅花膠蛋炒飯,花膠腍到非筆墨可以形容,再配上井巷子嘅剁椒更加惹味
井巷子 by鋒膳 (上環)
上環干諾道中145號多寧大廈地下
  • 井巷子片皮鴨