2021-12-30 311 瀏覽
西班牙菜係我其中一款喜歡食嘅料理,主要係因為 Tapas,細細碟份量不大,即係你可以叫好多唔同款式,一次過同家人朋友分享不同美食,今日阿仔女朋友21歲生日,佢特意揀咗呢間Tapas Bar慶祝,四人同行肯定可以開心盡興😙餐廳位於上環西港城對面地下,裏面除咗普通座位外,仲有好多吧枱用餐位置,可以俾你近距離同廚師互動,幾有氣氛👍我哋一開始就叫左好幾款 Tapas,另外自己帶左支 Blanc de blancs Champagne 🥂慶祝,corkage charge $300,如果帶支靚酒黎,個人覺得係可以接受,因為餐廳開支普通 CAVA 氣酒都要$500😅🔻Tomato Bread 🍞 面包焗過好軟脆,蕃茄味道好清新,普通用黎開場幾醒位👍🔻Octopus Tomato 薯仔焗完之後壓碎做底,食嘅時候你可以食到一粒粒有口感嘅薯泥,上面用少許紅椒粉及香草做嘅八爪魚,粒粒好新鮮有咬口,好正😋🔻Squid/ Ham Croquette金黃色嘅係Ham 而深色嘅係 Squid,Croquette係炸丸嘅意思,西班牙Tapas都幾常用薯仔入餚,而呢個菜就分別用火腿及墨魚,混合薯仔絞碎做成波波炸,非常

🔻Tomato Bread 🍞
Tomato  bread

面包焗過好軟脆,蕃茄味道好清新,普通用黎開場幾醒位👍

🔻Octopus Tomato
Octopus  potato

🔻Squid/ Ham Croquette
Ham  &  Squid  croquette

金黃色嘅係Ham 而深色嘅係 Squid,Croquette係炸丸嘅意思,西班牙Tapas都幾常用薯仔入餚,而呢個菜就分別用火腿及墨魚,混合薯仔絞碎做成波波炸,非常香脆好食😙

🔻Gambas Ajillo
Gambas  ajillo

呢個蝦非常新鮮彈牙,最驚喜係佢跟埋法包食,蝦本身浸喺 Extra virgin olive oil 裡面,而油入面充滿蒜香同少許辣椒味,用嚟點法包食真係絕配🥰

🔻Tartar Marrow
Tartar  marrow

Beef tartare 已經好食,生牛肉撈好後再放喺牛骨髓一齊食,果種牛香味提升唔少,將tartar放上薄 cracker 一齊食,一啖一口既脆又香😋

🔻Lazy Omelette
Lazy  omelette

呢個Omelette 係用蛋同薯餅做底,上面舖左幾片肉腸,呢款 Tapas係我第一次食,唔覺得好有驚喜但算係特別嘅

🔻Surf & Turf Paella 🥘
Surf  &  Turf    Paella

呢個海鮮飯係今餐主角兼焦點所在,一上枱已經香氣四溢,款款海鮮新鮮美味,不過都及不上個飯,食得出用黎煮飯個海鮮湯係幾咁鮮味,啖啖飯食落口都真係嘩嘩聲🎊👍😋

🔻Cheese Cake & French Toast
Cheese  cake  &  French  toast

Cheese cake 柔軟棉棉,芝士香味適中,配雪糕一齊幾有意思;至於個 French Toast 都焗得好香,兩款甜品基本上唔會叫你失望,最後再加多杯 Cappuccino 黎送甜品,為呢一餐做個 happy ending 。
2021-12-30
生日
Octopus  potato
Ham  &  Squid  croquette
Gambas  ajillo
Tartar  marrow
Lazy  omelette
Surf  &  Turf    Paella