2022-06-13 68 瀏覽
大坑其實真係臥虎藏龍,有不少人世美食,今次就來到「睿·居酒屋」一嚐他們嘅味道。枝豆口感清香爽甜,怪不得來到居酒屋都必點這餐點。凍日本蕃茄配柚子汁炎炎夏日當然食番一道醒胃凍前菜,以凍日本蕃茄加上柚子汁,鮮甜多汁,非常開胃。和風汁煮螺利用了爽嫩的花螺,添以和風醬汁烹調,令花螺中多了一份香甜味,讓人不自覺地吃完一粒又一粒。鱈魚魚乾鱈魚魚乾質感軟腍而香脆,鮮甜有嚼勁,真係一道不錯的餐前小食。海鯛薄切食刺身唔係只有厚切先好味,這款薄切海鯛切得薄而透明,再加上柚子汁配蔥花等,入口肉質彈滑而柔韌,清新可口,確是另一番風味。牡丹蝦/銀鱈魚/油甘魚/象拔蚌/大拖羅牡丹蝦大隻鮮嫩,蝦肉極甜,蝦膏豐腴甘香。銀鱈魚肉質肥美豐腴,入口豐潤魚油香。油甘魚油脂豐富,魚味濃郁,甘甜清香。象拔蚌口感爽脆,味道鮮甜。大拖羅油脂甘香,入口即溶。軍艦三貫一次過已滿足三個願意、鮮甜海膽、綿綿香蔥吞拿魚腩、鮮甜松葉蟹…食起來感覺Creamy,幸福倍增的感覺。吞拿魚三貫這款又係可以一次過嚐到三款吞拿魚:入口即溶嘅大掃羅、油脂甘香嘅中掃羅、魚味較重嘅赤身,確是一種簡單而味美的享受。和牛粒和牛粒香氣濃郁、肉質柔軟,一口咬下肉汁豐富,令

枝豆
口感清香爽甜,怪不得來到居酒屋都必點這餐點。

凍日本蕃茄配柚子汁

和風汁煮螺

鱈魚魚乾

海鯛薄切

牡丹蝦/銀鱈魚/油甘魚/象拔蚌/大拖羅
牡丹蝦大隻鮮嫩,蝦肉極甜,蝦膏豐腴甘香。
銀鱈魚肉質肥美豐腴,入口豐潤魚油香。
油甘魚油脂豐富,魚味濃郁,甘甜清香。
象拔蚌口感爽脆,味道鮮甜。
大拖羅油脂甘香,入口即溶。

軍艦三貫

吞拿魚三貫
這款又係可以一次過嚐到三款吞拿魚:

和牛粒
和牛粒香氣濃郁、肉質柔軟,一口咬下肉汁豐富,令人回味。

芝士免治雞肉棒
芝士雞肉棒賣相吸引,大大片芝士在面,免治雞肉香口軟腍,跟芝士互相輝映,更顯層次。

西京燒銀雪魚
銀雪魚燒至金黃色,味道帶甜,肉質鮮嫩,做到外層香脆,內層juicy,散發淡淡甘甜。