2017-09-07 829 瀏覽
係團購買的黃油蟹餐, 早一個星期已訂位, 尋晚亦準時到達, 是晚大約有10枱客人, 但眼見的部長/侍應只有兩個.出示團購單據之後, 大約十分鐘後開始有得食, 先來係小籠包, 份量比普通的小籠包大, 夠熱亦好味.一齊來的還有鮑魚配柚皮,  鮑魚係鮮鮑, 柚皮凍的, 伴碟的兩件西蘭花都係凍的.然後係金湯海參同蒸蟹一齊來.海參無味的, 估計只係上枱前先撈落湯入面.蒸蟹兩小一大, 小的大約4-5兩, 大那隻約有6兩. 上枱時其中兩隻蟹有幾只腳已經無了.兩隻細蟹係黃油蟹 (蟹腮都係淺黃色), 較大那隻只算係膏蟹 (蟹腮係白色的)魚扒同炒飯又係一齊來的.魚扒都係微暖的, 味道OK炒飯雖然望落無乜料(就見到蛋白同菜粒), 但食落唔錯, 因為原來炒飯混有蟹膏同蟹肉的最後就係杏仁茶同甜品, 杏仁茶又係微暖的, 蒸棗王糕係即蒸的.整體來講, 味道係OK的, 只係除了炒飯同小籠包, 其他都係唔夠熱, 而且酒樓的冷氣好大, 基本上放上幾分鐘D食物就變凍了.招呼, 基本無招呼的, 除了帶入位同埋單, 其他時候基本上都係傳菜員上菜同收碟環境: 呢家酒樓的裝修比較舊, 最差就係個廁所, 眼見打開門的三格廁所, 坐廁
係團購買的黃油蟹餐, 早一個星期已訂位, 尋晚亦準時到達,
是晚大約有10枱客人, 但眼見的部長/侍應只有兩個.
出示團購單據之後, 大約十分鐘後開始有得食,
先來係小籠包, 份量比普通的小籠包大, 夠熱亦好味.

然後係金湯海參同蒸蟹一齊來.
海參無味的, 估計只係上枱前先撈落湯入面.
兩隻細蟹係黃油蟹 (蟹腮都係淺黃色),
較大那隻只算係膏蟹 (蟹腮係白色的)

魚扒同炒飯又係一齊來的.
魚扒都係微暖的, 味道OK

而且酒樓的冷氣好大, 基本上放上幾分鐘D食物就變凍了.

環境: 呢家酒樓的裝修比較舊, 最差就係個廁所, 眼見打開門的三格廁所, 坐廁同地下都堆滿了報紙同紙巾, 污糟程度比公廁更甚.
題外話/補充資料: 食完叫埋單, 等了10分鐘先來 (全晚大堂只見大約10張枱客, 估計都唔會同一時間大家一齊埋單掛), 但來到單張係錯的, 然後又等了差不多十分鐘, 結果我們決定自己去收銀處俾錢, 見到其中一個女部長仲係度打緊電話問食團餐的應該收幾錢, 最後佢話要收加一同茶芥(每人大約60元), 我話團購的收據上寫明已包茶芥, 只需付加一服務費(每人46.80)就可以, 佢堅持話如果我唔俾足就係食霸王餐, 我無理佢, 放低150元就走
2017-09-06
用餐優惠