2013-05-11 23 瀏覽
呢間火鍋我只有2個字形容 " 掠水" !!見間野新開, 又想打邊爐, 好奇心驅使下膽粗粗去試下, 點知 2個人去食, 食左成 $600幾蚊埋單, 平均成$300幾蚊一個人, 真係唔方唔 "星級"火鍋! 首先佢係無任食, 已經大打折扣, 所有野逐碟計, 湯底都要計, 亦無任何宵夜時段, 唯一優惠係啤酒9點後8折, 真係多謝哂! 我地叫嘅野只係超級普通大眾化, 一碟肥牛 (都成百蚊), 但打邊爐無理由唔叫架, 唯有硬食啦! 海鮮類只係叫得一碟珊瑚蚌 (唔記得幾錢), 另外仲叫左豆卜, 粟米 (我記得好似要$68), 菜, 雞片, 仲有三兩碟唔記得金菇定芝士腸定貢丸個d 普通野, 叫嘅時候都無諗過要拎住個 計算機計住要幾錢落樓, 因心諗呢d野好普通遮應該唔會太貴, 點知埋單每人成$300幾, 大失預算, 嚇一跳囉! 我地野飲都無叫剩係飲茶咋! 呢個價, 我 buffet都食到咁濟啦, 無野下話....講返佢d野食物質素, 又唔可以用差來形容, 碟肥牛都還可以, 唔會好多肥肉而且亦唔 "鞋", 係我唯一最 impress, 其他食物質素真係好一般, 遮係你唔會突然間覺得d 貢丸, 豆卜 或者粟
呢間火鍋我只有2個字形容 " 掠水" !!

講返佢d野食物質素, 又唔可以用差來形容, 碟肥牛都還可以, 唔會好多肥肉而且亦唔 "鞋", 係我唯一最 impress, 其他食物質素真係好一般, 遮係你唔會突然間覺得d 貢丸, 豆卜 或者粟米好好食架嘛! 不過d 份量都唔少, 起碼d 粟米我地食唔哂囉... 呀, 仲有佢個蔬菜籃入面d 菜有幾多種, 有d好綠嘅菜, 唔會一味比娃娃菜, 黃牙白

佢前身間酒樓, 人地有百幾蚊任食火鍋架, 我地都成日都去,好懷念囉! 雖則d野食同服務都一般, 但街坊茶樓又平, 係咁上下啦! 轉左呢間就變成咁, 仲掠水過領匯! 最不妥就係唔該睇清楚呢度係 "黃大仙"區!! 政府公布呢度係全香港最多窮人嘅區份之一, 你o係度搞咩貴價火鍋, 我諗 set 錯左定位囉!

唯一可取係佢d 員工係幾有禮貌, 起碼唔會黑面同 hea 你. 但你收呢個 $$ 我唔信佢會態度差囉. 同埋始終新裝修, 個場當然係好乾淨, 裝修都好靚, 但對黃大仙嘅街坊來講, sorry 呢樣唔係我地嘅考慮因素囉!

仲有就係, 呢度裝修左之後入面多左好多間格, 好多道牆阻隔, 令到手機訊號收得極差, 幾乎收唔到 signal 咁濟
, 我要食野途中行落去樓下 lobby先可以 收發 whatsapp囉! 打邊爐一大樂事就梗離不開, 睇電視, 用facebook 用 whatsapp 呢d架啦, 所以呢樣野真係好唔得囉!! 完全超級唔得呀!!!

真心覺得佢有需要快d 轉型做返正常街坊生意, 最好整返d 任食同優惠時段, 祝佢好運!
2013-04-26