今天放工後來到新城市廣場覓食,見到很多餐廳都排滿了人,需要等位等好耐,然後見到呢間天天海南雞,不是太多人等位,於是就打算走去呢一間度食飯,果然很快就已經有位俾我哋入去。我哋點了三個菜式,但係全部菜式都只是微暖,一啲煙都沒有,所以很難食,我哋覺得很奇怪,點解啱啱煮好出嚟都唔熱啲餸,後來發現原來佢哋個廚房並不是在餐廳裏面,而是在餐廳外面,要經過一條走廊先到,所以見到職員運送菜式需要穿插商場的走廊,中間要經過很多不同類型嘅舖頭先會到達廚房,所以因為這個原因啲菜式就唔夠熱了。如果係而家呢個天氣都唔夠熱,甘下星期天氣開始變凍,得17/18度的時候啲菜式會唔會更加凍呢。最後吃了三款唔熱嘅餸菜,肚子有點不舒適,感覺中伏了,而且價錢不平,最後埋單四百幾蚊,真係去食大家樂好過,起碼夠熱。相信嚟過呢間舖頭食嘢嘅人都知道佢啲餸菜唔夠熱,因為廚房喺出面嘅緣故,今次係我第一次嚟呢度幫襯,所以就中伏,希望大家留意小心注意一下。

2023-11-10
5 分鐘 (堂食)