2018-02-27
新年路過旺角走入花園餐廳諗住食番件扒,見到普通西冷牛扒同安格斯牛扒,諗住同女朋友各自叫一樣黎比較一下兩隻牛扒既分別.女朋友食西冷要7成,我安格斯要5成(因為我一向食都係比較生,因為好怕肉硬)等左一定時間,西冷黎左,7成OK,係熟左DD,不過肉質都唔錯,但戲肉安格斯黎啦,我一食.....點解咁硬咁鞋既,我以為係邊位熟晒.但都好奇問D待應,我塊牛扒係咪落錯單,可唔可以話我知幾成熟落單寫左,佢同我睇左一睇,5成熟,咁得就再食入D睇下係咪邊位薄,所以熟快左,果陣我女朋友已經叫我同佢講叫佢換,我話可能係邊位姐,點知最後,我切到中間,唔好話幾成,直頭係成塊根本熟晒.而且係鞋同硬到有D似肉乾,而我見到附近既待應都好似唔敢行堆我度,我都諗住新年流流算啦,但最小都比個合理既解釋我係咪好D,直到叫堆單,先有人肯再堆我度同望到我,我就同佢講,岩岩落單你地都係寫左5成,但塊扒係全熟.(個心係白晒既)點解會咁既,佢就話我一話好熟,佢就問廚房,安格斯牛扒好易熟,5成就已經全熟,我真係0左嘴,佢就話下次再叫生D,咁我反問佢幾成先岩呢隻扒,3成?1成,佢就答唔出.
題外話/補充資料:
5成係牛扒既生熟成份,唔係時間.點解會5成代表全熟.我真係頭一次聽.
其實我都經常去過佢其他分店或第尾果類扒房都未曾遇到咁既情況,但咁不負責任既待應同答案真係第一次遇到.