Bostonian Seafood & Grill (已結業)

2020-12-07 1251 瀏覽
今次因為用信用卡8折嘅關係,亦都一早聽聞過呢間餐廳,所以就預早兩星期book枱。今次兩個人去食,入到去到朗廷酒店確實係有啲難搵,最後要問酒店職員先知道入口有個玻璃門落地庫。因為疫情關係,職員都好貼心要我地填一填健康申報表,之後就帶我地埋座位。其實一落到去嘅感覺成個餐廳係比較暗,但去到張枱嘅時候,因為有枝蠟燭嘅關係,所以又無預期中咁暗,唔會係個啲暗到你連食緊咩嘢都未必睇到個種😂去到選餐環節,menu其實都好簡單,亦唔取巧,但就係愈簡單嘅烹調先愈特顯食材嘅鮮味,但簡單烹調亦唔代表唔考廚師嘅功價。首先我地點咗6隻生蠔,餐牌就冇寫住產地係邊到,我見職員都忙到踢晒腳所以都無開口問,啲生蠔真係食得出佢個種鮮與甜🦪連我係好怕食生蠔嘅人都食咗三隻,唯獨是有一樣要挑剔嘅地方就係佢6隻入面,有3隻係大,另外3隻就細,講緊係細到手掌心嘅Size,呢一點我唔知係佢每個set都係3大3細定係撞手神咁啱俾咗3隻細嘅俾我。😂然之後我地就嗌咗US PRIME RIBEYE 350g 5成熟,真係靚嘅食材唔需要特別嘅烹調方式,就已經食得出最好嘅效果。上枱見塊扒無標血水,所以攞碟擺得好靚,牛扒肉感鬆軟,牛肉嘅油脂分布平均

然之後我地就嗌咗US PRIME RIBEYE 350g 5成熟,真係靚嘅食材唔需要特別嘅烹調方式,就已經食得出最好嘅效果。上枱見塊扒無標血水,所以攞碟擺得好靚,牛扒肉感鬆軟,牛肉嘅油脂分布平均,香而不膩,口感真心一絕。如果佢上枱係用木盤而唔係用碟我覺得會更加好,因為我唔係咁鐘意用刀切到碟個種感覺😂

最後見個肚仲有少少位,所以就嗌咗個波士頓龍蝦🦞,自助餐龍蝦食得多,多數都係冷盤俾你去食,肉質好多都係「鞋」同雪到得個凍字。所以今次Bostonian用香烤嘅方式,下面再用啲熱石去令到佢保持溫度,我覺得係非常之好。龍蝦餐牌話有半斤重,所以兩個人食都好夠,龍蝦烹調得非常出色,龍蝦肉係爽彈鮮,亦唔會因為烤嘅過程就流失入面嘅水份,真係食得非常滋味。

最後埋單8折咗就1350蚊左右,最後感想我覺得係3樣菜式都非常用心製作,而食材亦新鮮,所以出黎嘅效果真係無與倫比。服務方面我嫌佢唔係太多嘅職員,有時間舉手都未必有職員可以即刻黎到service 我地,但亦見到啲職員好用心,上菜速度亦都合適,環境亦舒適,價錢合理,所以我覺得非常值得推薦俾各位
麵包
生蠔