2021-07-19 1692 瀏覽
同朋友食晚飯,想找個私隱度較為高的地方,最好當然要有間房,位於銅鑼灣區,而又比較近地鐵站嘅呢一間酒店入面嘅中菜廳<御寶軒>,地點方便,價格合理,又可以有房間的供應,算是不錯。杏汁白肺湯:奶白的顏色,味道非常清甜鮑汁炆鳳爪:本人其實唔係好食鳳爪,不過呢個鮑汁鳳爪真係炆得非常之入味,而且非常之軟同腍身,絕對值得一試。黑毛豬叉燒:黑毛豬叉燒是厚切的,叉燒肉質好嫩好腍,蜜汁味道非常之濃,入口極為juicy,係必食之選。薑蓉蒸魚雲:配有大量嘅薑蓉同蔥嚟一齊蒸,薑蓉味道好出,不過本人不好魚雲,所以只係淺嚐。糯米釀脆皮乳豬:脆皮乳豬做到好薄好脆,而且好香口,一咬落去帶有微微嘅油脂,而且入面嘅糯米飯好惹味,非常好食。蒜蓉粉絲蝦煲:粉絲煮得極為入味,不過蝦不是很大隻,味道可以,如果蝦身再大隻d會更完美。肉絲煎麵:麵底其實都煎得幾香脆,不過我本身不太愛煎炸過的麵,而且上面個肉絲芡汁我自己本身唔太喜歡,所以覺得一般吧!~鹽水炸豆腐:本人是覺得有點失望的,因為味道比較淡,而且炸得唔算好香脆,味道比較普通。流沙奶皇煎堆:呢個炸煎堆是即叫即炸,炸得其實外面都幾香脆,不過裏面嘅流沙餡略嫌比較少,如果

杏汁白肺湯:奶白的顏色,味道非常清甜
杏汁白肺湯

鮑汁炆鳳爪

黑毛豬叉燒

薑蓉蒸魚雲

糯米釀脆皮乳豬

粉絲大蝦煲

肉絲煎麵

鹽水炸豆腐

流沙奶皇煎堆:呢個炸煎堆是即叫即炸,炸得其實外面都幾香脆,不過裏面嘅流沙餡略嫌比較少,如果再多啲流沙餡會更加好。
流沙奶皇煎堆

木瓜燉雪耳糖水:木瓜同雪耳都好多,味道非常清甜。
木瓜燉雪耳糖水

整體嚟講,餐廳有房間嘅供應,私隱度算是非常高的,可惜的是,由於房間入面比較焗,成晚都覺得好似唔夠冷氣咁,這一點實在有點失望,希望下次再來會有所改善吧!~
杏汁白肺湯
鮑汁炆鳳爪