英國返嚟嘅朋友介紹我黎呢一間非常有英國feel嘅餐廳食lunch,佢哋午市時間有lunch set,價錢幾抵食。位置係好出名嘅公利竹蔗水轉過彎上去就係,都唔難搵。不過入到去比想像中大好多,而且成個裝修係好英式,晏晝咗幾多外國人幫襯。.除咗lunch set之外都有散叫嘅餐牌,酒類選擇多,好多好特別嘅手工啤酒,紅白酒,Gin啊,Whisky,Cocktail等等都會有,叫咗杯Earl Grey Pisco Sour試一試,味道清爽,好容易入口,飲到後面覺得佢嘅酒勁其實都幾強,比起坊間好多落得好少酒,好多糖漿嘅酒吧黎講,佢哋算係真材實料,值得一試。.加咗$15要佢哋嘅餐前麵包牛油,烘焙得熱辣辣嘅麵包配上濃郁嘅牛油,不錯,牛油尤其用得出眾,鹹香細滑。同朋友一齊share嘅兩款前菜Watermelon & Feta Salad 同Vietnamese Pork Meatballs都幾有驚喜。首先係好少見到用西瓜黎做沙律,出乎意料地又幾夾,好juicy,加埋少少芝士,配酒很不錯。Vietnamese Pork Meatballs就比較fusion風,越越泰泰feel咁,醬汁幾開胃,肉丸質感扎實。

MAINS之後揀選咗Lamb Ragu同Chicken Chasseur。羊肉燉醬喺香港唔多地方可以食到嘅醬料,加埋口感煙韌嘅手工Tagliatelle,仲有百里香奶油醬,成個調味都好惹味,羊肉少少自然膻香,好特別。Chicken Chasseur就好嫩口,一絲絲軟軟爛爛嘅質感,個人非常中意,烤迷迭香薯仔亦是軟綿綿的,食得出佢表面有烤過再煮,所以唔會成舊入口就即刻化開,而係表面有少少咬勁,之後再化開,很不錯。

~~~
The Globe (中環)
中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖