2021-10-27 1470 瀏覽
期待以久的大閘蟹餐,滿心歡喜一放工就直奔到餐廳與朋友聚會。當晚我們預訂了黃金盛蟹的四位餐職員很快就上了順嫂魚𡙡,味道一般。接著就到我們最期待嘅大閘蟹出場。不算是太多蟹膏,但是蟹不太有鮮味。同埋上菜上得太快,食都食唔切、第二隻蟹上到都凍哂蟹粉小籠包都無咩蟹粉我哋另外加左一道蟹粉蒜茸蝦多士。原圖是非常吸引的金黃色蟹粉及脆多士。可惜上菜才發現絕對不符合商品說明條例,成碗蟹粉個汁係難食版嘅雞茸粟米湯,仲有蟹同蝦都勁腥,個多士直情係肉酸又淋個牛柳粒同醉雞咸到好似每啖成左成克鹽咁樣,醉雞似鹽焗雞,無醉雞汁味,無食過咁難食嘅醉雞,唔掂本身諗住茄汁大花蝦應該最正常,點知隻蝦一夾個頭就甩出泥,蝦肉好霉似死蝦個千層菜苗仲得人驚,千層炸到苦哂,條條菜都好似千年老菜,好難食肉燥手打烏冬值情係伏中之伏,一上菜個樣已經唔開胃,成碗烏冬勁咸,真心搞唔掂最後個薑汁湯圓算係成晚最正常嘅食物,可能係無期望無失望。成個餐每人$500多,完全唔知食左咩落肚。仲浪費左平時努力運動嘅quota。最離譜係酒樓個廁所,未入門口已經勁大陣煙味。呢間野無論食物同環境都差劣,一定唔會再幫襯。

職員很快就上了順嫂魚𡙡,味道一般。

順嫂魚𡙡

醉雞

茄汁蝦

千層菜苗

肉燥烏冬

最後個薑汁湯圓算係成晚最正常嘅食物,可能係無期望無失望。

2021-10-22