2015-12-03 1636 瀏覽
第一次上黎呢條街食野。某天的平日十二點二黎到新波記門口,發覺仲有位就入左去。但對比十幾步之隔既科X咖啡餐廳有長長既人龍而呢間竟然冇,入左去坐低後其實我都驚入左間黑店。不過幾位侍應態度又幾好,於是都係嘗試下。基本上當初我都唔知呢間野有咩係好食,見到牆上既「必食推介」有蔥油豬排飯,脆皮蔥油雞排飯,我就決定試下蔥油豬排飯(45元),另加兩蚊要一支大支裝可樂,友人就揀左是日蒸餸餐既咸蛋肉餅飯(唔記得價錢)。落單後唔夠5分鐘侍應就放低左碟豬排飯係台面,但我驚覺竟然冇汁,正想反映之際佢突然從近門口處拎左一小碟裝有蔥油同豉油既碟過黎。心諗唔係呀化咁就可以送到成碟豬排飯?但將少少蔥油同豉油點落豬排後,出乎意料地覺得竟然咁夾,我二話不說將成碟蔥油豉油倒晒落飯。我覺得成碟飯既主角係蔥油豉油,只靠佢地都可以撈晒碟白飯。至於我塊豬排可能係一早整定,感覺只係微暖,而且煎得「濃」左,味道還可以,份量都幾多,可能有一塊半?友人叫既咸蛋肉餅飯都係好快到,我試左少少覺得個肉餅味道幾怪,完全唔合乎我要求,不過友人覺得冇乜野就算了。兩碟飯既白飯份量都幾多,岩晒大食既我。最後再要一份奶油多(11元),味道不錯。如果奶可以再多
最後再要一份奶油多(11元),味道不錯。如果奶可以再多少少就更好。
  • 蔥油