2009-05-28 15 瀏覽
由於爸爸是端午節前一天生日,過往五年,大時大節前夕於酒樓食飯,唔係要催餸(就算預訂都要催),就係啲服務員好似"保持通話"入面個王祖藍咁,"幫緊你,幫緊你,唔好嬲",但唔知佢幫緊你啲咩,結果次次都食到滿肚氣.今年如往常一樣訂三圍,選擇左交通就腳既太子彩福皇宴,可能係專做宴會既關係,四樓裝修以紅色為主,啱哂做牛一既老人家,三圍酒席加二枱麻雀都非常鬆動,每枱皆面對電視,所以方便哂所有追緊"巾幗梟雄"既太太們.菜式方面:選了經理大力推介既:"皇者龍蝦海鮮全包宴"每席$3,680(免收茶芥/加一服務費,及每席四罐啤酒及八罐汽水), 由於本人亦是於飲食業工作,所以覺得呢個菜單絶對超值,於其他酒樓,此菜單可叫價六仟.菜式包括: 香檳焗龍蝦(每位半邊):原菜單為上湯焗龍蝦,但見到門口大大個招牌推介,所以就改香檳焗龍蝦,每位半邊用刀叉品嚐,半邊龍蝦有隻骨碟咁大,熱辣辣上枱,個汁好香及Creamy,由於要求唔分菜,一盤龍蝦上枱好夠氣勢.啲大小朋友就叫到嘩嘩聲! 鴻運乳豬全體:個皮夠脆,唔係太肥! 翡翠帶子蚌仁:整體色水好靚,但就唔係好見蚌仁,好彩啲帶子夠多補番數. 鮮果百花炸蟹拑:個蟹拑夠哂新鮮熱辣,最特

菜式包括:

鴻運乳豬全體:個皮夠脆,唔係太肥!

鮮果百花炸蟹拑:個蟹拑夠哂新鮮熱辣,最特別中間用生菜墊底既沙律,落足料有士多啤梨,芒果,蘋果.配熱氣既蟹拑感覺唔錯.

濃湯雞煲鮑翅:唔再食”索索”聲既竹生翅,呢個翅絶對大方得體,材料充足,上枱個砂煲已經感覺高貴,一開蓋見到成隻黃”琴琴”既雞,又一陣歡呼,每位都有一大梳翅,個湯又夠味,唔係太肥,服務員將隻雞另放於大碟,用刀叉係咁易兩界就離骨,估唔到隻雞仲好滑,大家好似食人族咁係咁清埋隻雞,勁!!

碧綠南非鮮鮑魚:請注意唔係鮑片,真係一人一隻茶杯碟咁大既鮑魚,雖然係鮮鮑但用左乾鮑製法,一上枱又係嘩嘩聲,當然冇乾鮑咁香甜,但係用刀叉食喎,即刻又高貴哂!

清蒸大星班:條星班真係好大,小表外甥話未見過咁大個口同埋咁大塊面豬登肉,條魚蒸得啱啱好,居然有人話要叫白飯撈汁添.

脆皮吊燒雞:個皮夠脆,隻雞唔係太大,所以食左咁多嘢後,一樣枱枱清.

海皇金沙炒飯及瑤柱金菇炆伊麵:由於去了洗手間,出嚟既時候以經冇哂啲飯,所以我估唔錯,個麵就夠味同唔係太油.

蟠桃壽包:大壽包,但大小朋友及各老友記一樣仲食得落!!

美點雙輝:好驚喜個粉紅心心棉花糖同個奶油撻,好彩手快,如果唔係又俾啲小朋友食哂!!

服務都好細心,由於小朋友同老人家比較多,佢會好詳細指示啲洗手間位置!!小朋友居然有唔同安排既高椅.適逢有新人試進場VCD,啲小朋友同年青人都跑出去睇,多左樣免費娛樂,佢哋啲AV設備都唔錯!!啲Sales 拍得住酒店場!!準備結婚人仕可以諗吓!!

爸爸生日快樂,身體健康!!
2009-05-27
$300 (其他)
慶祝紀念
生日