餐廳: Tosca di Angelo
資訊:

2021-06-27 1486 瀏覽
Lunch menu好抵,所以拎左半日假去食long lunch 同埋係Ritz Calton做spa。俾左張二人枱,個位置係路口位,不過算啦,反正我都可以係做spa果度瘋狂打卡,其實係試過2次黎食tea,真係覺得全城最難食既afternoon tea就係呢間酒店(cafe 103 n the Lounge),呢度係食景,所以對呢間餐廳零期望,我諗無期望所以有驚喜。我係burrata 狂粉,合格啦,不是最出色,同埋我比較喜歡成舊上碟我自己吉開,佢呢度十字切開,賣相甘樣係好啲既;呢個menu好多魚,原來個chef漁民世家出身,佢用左本地既斑,意大利煮法,個汁好似湯甘,超級好食,用黎貼個dough bread一流,佢呢個包又係非常之有水準,我係超級吾喜歡食包既人,太多澱粉質太飽啦⋯⋯呢個包我食左半個,真係超級好食,不過我都係比較喜歡中式煮法原汁原味蒸斑,甘樣煮有啲過熟,食得出係好新鮮但係好鞋,伴碟果塊toast既seasoning同配搭又係好新奇,塊toast超油但係配搭得太好,我又食晒;食魚之前compliment from the chef有off menu意粉俾我試,果種意粉我完全未見過,原來係chef既家鄉野(吾好意思淨係記得果個城市係南面,我吾太熟意大利既鄉下)果兩隻蝦甜到鮮味到好似係個海度捉上黎即煮甘,原來由恴大利空運過黎(心中立即feel guilty究竟我多左幾多carbon foot prints );最後個甜品一定要加錢食rum酒甜品,個waiter拎個盒出黎介紹果3支rum巳經值回票價,多工野,個cream又超滑。非常之有水準嘅一餐飯。啲酒好貴,我真係飲吾出2百幾蚊一杯既Prosecco 同我屋企雪櫃果支2百幾蚊有咩分別,下次都係叫red wine,不過果個sommelier超pro(係,我有係5星酒店見過吾pro既)信得過,係我吾識欣賞Prosecco(笑)
服務好attentive,3 courses都食得太飽,吾可以成日黎,咪會肥,佢應該每兩個月換一次menu,每兩個月黎一次lor,recommended