聖誕大歺想食啲特別啲既野,唔想成日都係据扒或食risotto果啲,係openrice睇左好耐,最後決定食呢間非一般西班牙菜。對西班牙菜既印象通常都係西班牙海鮮炒飯Paella同小碟Tapas,但呢間餐廳就打破左故有既傳統,菜式係特別設計,非常創新。至於好唔好食,其實就好見人見智。聖誕節正日反而冇乜客,餐廳係地牢入面,環境佈局走品味路線,但燈光實在係太暗,聖誕節泥講就欠缺咗一份生氣。聖誕大餐餐牌fix 死左,乜都唔洗簡,$588 十道菜,餐牌只有西班牙文,唔係好睇得明,由於唔知係乜,所以對每道菜都好期待。一般既Sangria一定係紅酒做底。但佢既Sangria就有4種:red, white, rose, sparkling,非常特別。叫左杯Sparkling, 有驚喜。酒味濃得泥唔會苦澀,甜度剛好。有時一啲冇水準既Sangria用得太多糖水開稀啲紅酒搞到杯野好淡,但佢就好明顯落足份量。通常Sangria都係落蘋果同橙粒,但佢係用檸檬同青瓜,飲落有種清新既感覺。Cocktail: Zafran Special失望,望落去就幾靚,用紅莓汁做底。可惜飲落去味道太淡,甜又唔係甜,酸又唔係甜,酒味

Cocktail: Zafran Special
失望,望落去就幾靚,用紅莓汁做底。可惜飲落去味道太淡,甜又唔係甜,酸又唔係甜,酒味又唔係濃,形成左一種唔知佢想點既感覺。

火腿
好味。排得好靚,食落好乾身,好夠香。

鵝肝Lollipop
特別,但食落去有種唔知食緊咩既感覺。1粒小小嘅鵝肝醬粒出面沾滿咗好新鮮嘅開心果碎粒。佢係用1枝長竹籤插住,但由於質地太軟好快就跌左落泥。質感就似食緊一粒好滑既朱古力mousse, 但味道變左係鵝肝醬,唔咸唔甜咁,有啲怪。

海鮮沙律
有驚喜!其實望落去真係唔知咩泥,但一食落口就食到新鮮刺身味。所有食材都好新鮮,入面包括有帶子,牛油果,旦。所有野切成細粒。醬汁既味道並唔會蓋過左其他材料,反而令佢地味道更特出,海鮮好鮮甜,配合牛油果同旦,味道出奇地夾。

炸薯波
讚!有2粒係煙肉,2粒係野菌。雖然係炸,但一啲油膩感都冇。出面層炸皮好夠薄,脆得泥唔會硬。入面既薯溶熱辣辣,口感非常軟滑,味道濃郁。

八爪魚
味道非常之怪。八爪魚大大粒,上面有一層海膽味既mayonnaise,下面就有一層南瓜溶。呢三樣野放埋一齊擺入口無論口感定味道都唔太匹配,而且仲有啲乾。海膽味mayonaise食唔出有海膽味而且仲幾難食。個人認為呢道菜太花巧,反而浪費左八爪魚本身。咁新鮮既八爪魚其實用返一般油浸既做法已經可以好好味。

辣肉腸
普普通通。濃郁同濃烈有時只差一線,佢既肉腸味道非常之濃,濃得有點烈。而且辣油好嗆喉,食落唔太舒服。

火雞串
幾好味。燒得好有心機,火候控制啱啱好,火雞肉一啲都唔會乾而且仲幾滑。食落有香烤味。

餐廳招牌菜:西班牙式乳豬
非常有驚喜。驟眼望落去咪普通中式乳豬,點知一放入口有"嘩!"一聲既感覺。非常幼滑juicy,脆皮同肥膏同肉既比例非常好。皮好薄,脆得泥唔會硬,好有口感,肥膏既厚度比層皮厚小小,充滿油香。至於肉既口感非常淋滑,唔會好似有時啲火候控制得唔好既中式乳豬咁食落乾憎憎。配上佢特制既燒汁巧妙地將味道昇華。佢仲有另一款醬汁:蘋果汁。唔係飲果啲,係蘋果醬汁。質地好杰身,好清香嘅蘋果味,非常天然,好好味。相信呢度小小既蘋果醬汁已經用上左好多好多蘋果肉。至於呢款汁同燒肉夾唔夾,我就覺得一配,就咁食啲蘋果汁好味啲。食到呢度已經非常飽濟,只係食到一嚿然後已經食唔落。

甜品:雲呢嗱雪糕配香橙白朱古力汁
雪糕太過溶,似係食緊mousse多啲, 但唔知係咪西班牙式雪糕喺咁㗎呢。不過味道真係一流!香橙朱古力汁非常細滑,味道唔會過甜。連唔中意食橙味朱古力既我亦出奇地將佢食唒。

侍應好有禮貌,但唔夠細心。點火雞串嘅醬汁我都未開始用,佢就已經極速收走左。

食得出大廚對食物質素既要求,亦感覺到佢花左好多心思系每一道菜,更睇得出佢唔只當食物係食物,仲當佢地係藝術品咁,追求更高既層次。雖然話就話係西班牙菜,但有部分菜式似乎係走分子料理果邊,始終啲咁新穎嘅嘢未必個個like。呢個價錢食咁上等嘅菜式唔算太貴,未試過嘅可以一試。
雲呢嗱雪粒配香橙朱高力汁
吞拿魚面包
鵝肝醬lollipop
風乾火腿
海鮮沙律
Zafran special, Sparkling Sangria
2014-12-25
慶祝紀念