2018-03-03
我哋兩個每年都好期待返「香港」:見見老朋友,探探舊同學;當然,仲有就係食嘢啦!尤其是係潮州菜喇!原因有二:一來 San Francisco 灣區唔係有太多潮州餐廳(就算 SoMa 嘅 Teo’s 都止唔倒咳 )。二來我哋係【架忌冷】,冇潮州菜食真係唔掂㗎。今次我哋返到嚟第一餐潮州菜就選擇咗中環嘅『潮廳』,係老同學極力推薦。餐廳地址係上手嘅 Island Tang,環境裝修唔錯,喺門口已經聞到陣幾香嘅鹵水味。我哋坐埋牆邊半「卡位」,幾舒服;前菜「鹹酸菜」夠 authentic ,杯茶就更加係靚嘢,未點菜已經有個好開始!叫咗乜菜?下面有圖。太座特別鍾意個豬肚湯,佢話個湯「正」在胡椒嘅辣唔太搶,鹹酸菜嘅味就啱啱好,上菜嘅時候又夠熱,打冷嘅地方未必做得咁細緻,滿分!我就樣樣都覺得唔錯。特別一提就係個芥菜,成個芯上,外圍嘅葉就冇要,真係啖啖芥菜都覺得好 refine。總括嚟講,成個 dining experience 唔錯,招呼就更加無得彈,尤其上菜次序同安排,非常細心。另外,呢度有樣嘢係免費嘅:明星、富豪任睇;嗰餐之後,我哋都再幫嚫咗幾次,每次都有名人在座。如果大家唔介意同佢哋一齊食潮州菜,『
叫咗乜菜?下面有圖。
另外,呢度有樣嘢係免費嘅:明星、富豪任睇;嗰餐之後,我哋都再幫嚫咗幾次,每次都有名人在座。如果大家唔介意同佢哋一齊食潮州菜,『潮廳』係一個令人食得開心嘅地方!