2017-10-28
Give Me 5係觀塘工廈區只係開左差不多半年, 我身邊已經有幾個朋友去過而推介俾大家, 其實早係朋友推介之前我地已經係網上飲食平台睇過呢間餐廳嘅介紹, 只不過因為地點唔近地鐵站, 平日放工又唔想行咁遠入去食。🙈今日我同老婆下午六點幾逛完駱駝漆大廈, 難得去到附近, 就決定上去Give Me 5食個Early dinner先去睇戲。我地去到時因為時間尚早, 餐廳都未多人, 不過過左七點後客人愈來愈多。餐廳樓底好高而且好大間, 座位好寬闊, 餐廳會安排兩位嘅客人坐卡位, 卡位闊到足夠坐到六個人, 所以我地坐得好舒服。😁餐廳擺放左桌球枱同飛鏢機, 客人可以隨意使用, 店內播放K Pop同輕快嘅英文歌, 仲有海景嘅景觀, 氣氛同環境都非常好, 難怪餐廳位置偏遠但客人都係咁多。👍我地揀左兩份主菜跟4 Courses Set Dinner, 有沙律, 湯, 甜品同Drinks, 價錢都係$200左右1Set, 價錢合理。沙律係蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律, 西班牙火腿原片上, 配微微辣嘅蜜瓜沙律, 幾惹味。😋周打魚忌廉湯味道香濃, 甜甜嘅洋蔥提升左個湯嘅層次。👍豬肋骨比預計大份好多, 冇諗過一人
周打魚忌廉湯味道香濃, 甜甜嘅洋蔥提升左個湯嘅層次。👍
豬肋骨比預計大份好多, 冇諗過一人餐嘅豬肋骨咁大件而且好厚肉, 肉質軟腍多汁, 醃料好入味, 唔太需要再沾燒烤汁都已經好夠味。😁
黑松露北海道帶子意大利飯好Creamy, 味道層次豐富, 飯質軟糯, 唔會太咸, 黑松露味濃郁, 帶子爽口彈牙, 份量唔少但我地兩個都清得好乾淨。😆
跟餐甜品都唔馬虎, 擺碟賣相好吸引, 食埋甜品再飲埋餐飲, 我地飽到要捧住個肚去睇戲。🙈
埋單每人$255, 連埋主菜5個Courses質素都唔錯, 都幾抵食。👍