2017-07-11
由鐵路站行過嚟,無幾耐就嚟到新開無耐嘅麵屋元祖達摩。一走入去,就見入面擺咗大大小小嘅日本達摩公仔。同大部份拉麵店一樣設有吧檯,另一邊就係一排二人檯。檯上面擺咗調味料例如有白芝麻、七味粉、酸薑、檸檬汁,同埋加咗檸檬片嘅凍水,仲有提供紙巾,都幾細心。呢度係用畫紙仔嘅方式叫嘢食,拉麵可以揀麵條嘅硬度、湯嘅濃度,另外亦可以揀要唔要蔥、筍、蒜蓉同香味油。我除咗筍之外,全部揀咗要。試咗期間限定嘅北海道3.6牛乳黑松露蟹肉拉麵,炙燒豚肩叉燒、炙燒豚腩叉燒同紫菜晌碗邊整齊排列,中間仲放咗一堆松葉蟹肉絲、蟹籽同黑松露,睇起嚟好豐富。湯底加咗北海道3.6牛乳,濃度揀咗普通,湯色奶白,飲起嚟有淡淡牛奶同蒜香,唔會過份鹹重。隨後將松葉蟹肉絲、蟹籽同黑松露撈勻,令整體多咗份鮮甜。麵條硬度揀咗普通,口感幼細彈牙。炙燒豚肩叉燒,餐牌寫用咗西班牙黑毛豬上肩,切得稍薄,咀嚼起嚟幾鬆化。炙燒豚腩叉燒,用咗鹿兒島五花腩,相對嚟講比較厚身,入口有焦香同油香,兩者之中我比較鍾意呢款。配料方面有本菇、木耳、粟米同蔥,蔬菜量比其他拉麵店多,整體好有咬口。櫻花水信玄餅已經唔係新鮮事,但係晌拉麵店發現佢嘅蹤影都係第一次,於是叫嚟試試。
由鐵路站行過嚟,無幾耐就嚟到新開無耐嘅麵屋元祖達摩。
一走入去,就見入面擺咗大大小小嘅日本達摩公仔。
同大部份拉麵店一樣設有吧檯,另一邊就係一排二人檯。
麵條硬度揀咗普通,口感幼細彈牙。
外表呈半圓形,晶瑩剔透得清楚可見入面嘅櫻花漬。食起嚟Q彈滑溜而帶啲爽口,櫻花漬就微鹹,整體味道較清,配上黃豆粉同黑糖漿就多添幾分甜味。
達摩梳打,估唔到連汽水都係達摩,咁就試埋佢,味道微甜,有啲似七喜同雪碧,以可愛賣相取勝。