2021-05-17 1023 瀏覽
耐冇食過韓燒,所以就嚟到呢一間係尖沙咀帝國中心嘅韓珍。之前有朋友介紹過,仲要係由韓國人主理,相信質素都唔差☺️ 當日七點幾去,幾旺場,仲見到有唔少韓國人食。餐廳抽風系統幾好,唔會有好大陣油煙味,座位都幾寛落。前菜韓珍有好多前菜,有六小碟:魚糕、泡菜、辣醬魷魚、茄汁腸仔、雜菜、沙律,六小碟可以refill😍 同埋生菜(叫燒肉送一份)。我最鍾意食辣醬魷魚,佢唔會太辣,有濃郁蒜頭味😆,仲有啲芝麻調味,魷魚爽口,好好味,我仲refill咗碟。蜂窩五花腩 $150五花腩腩肉層次分明,可以見到有一層脂肪一層肉。餐廳特意割到蜂窩紋,燒起上嚟就更加靚同多脆邊😛。我會建議五花腩燒耐少少,等啲肥膏燒到脆香,入口仲帶啲溶化感覺。雖然五花腩無特別調味,不過本身嘅五花腩已經好香口夠肉味🤤,撈埋生菜一齊包住食,就冇咁肥膩。特級牛肋骨 $250牛肋骨好靚,油脂分布都好均勻。餐廳同樣割咗一條條嘅坑紋,令牛肉更容易咬。我覺得呢份牛肋骨份量都幾大份同厚身。店員好好人咁介紹咗我點樣燒牛肋骨,佢提議我原塊牛肋骨鋪喺爐頭上燒,可以保留返牛肋骨入邊啲肉汁。燒到大概五成熟,之後先再剪細。牛肋骨冇特別醃製,所以我就點啲麻油、鹽,突出

前菜
前菜
辣醬魷魚

蜂窩五花腩 $150
蜂窩五花腩

特級牛肋骨 $250
牛肋骨好靚,油脂分布都好均勻。餐廳同樣割咗一條條嘅坑紋,令牛肉更容易咬。我覺得呢份牛肋骨份量都幾大份同厚身。店員好好人咁介紹咗我點樣燒牛肋骨,佢提議我原塊牛肋骨鋪喺爐頭上燒,可以保留返牛肋骨入邊啲肉汁。燒到大概五成熟,之後先再剪細。牛肋骨冇特別醃製,所以我就點啲麻油、鹽,突出多啲牛味。而且佢嘅油脂分布豐富,所以食落去唔會話好硬或者好韌。
特級牛肋骨

蜂蜜梨汁生牛肉 $180
一般我都好少食生牛肉,不過見佢係一間韓國人打理又出名餐廳,都有信心保證,所以就決定叫佢。生牛肉條夠凍同好滑溜,蜂蜜味比較重,會甜甜哋。撈埋雪梨條一齊食,就可以做一個平衡。另外生牛肉嘅麻油都幾重,整體感覺幾好嘅。
蜂蜜梨汁生牛肉

醬油蟹(配牛油飯) $250/1隻
好耐冇食過醬油蟹啦,呢一隻蟹都幾大隻,佢嘅蟹膏都流晒出嚟。醬油蟹嘅醬油味比較甜,食落去蟹膏都好香。另外會配左個牛油紫菜飯,可以撈埋醬油蟹嘅蟹膏一齊食。
醬油蟹(配牛油飯)

蛋薄餅 $0
呢個蛋薄餅係餐廳免費送嘅菜,食落去鬆厚,有空氣感。另外,佢仲有啲甜椒係入邊做配料,撈埋燒肉食就無咁肥膩。

總體而言,食物質素都幾好同埋價錢上都幾合理。我最鍾意佢嘅前菜有辣醬魷魚,啲韓牛又有質素。所以,我都諗住遲啲再去。即使當日餐廳比較繁忙,店主都盡心盡力去介紹點燒問有咩好食,態度幾好嘅。
辣醬魷魚
蜂窩五花腩
特級牛肋骨
蜂蜜梨汁生牛肉
醬油蟹(配牛油飯)