2019-01-04 539 瀏覽
上年韓國IG界人氣大熱既草莓甜品店LE BREAD LAB開到嚟香港啦🥰終於可以親身試吓上年瘋狂俾人洗版嘅草莓牛奶啦👏Le Bread Lab係一間瘋魔韓國嘅夢幻粉紅咖啡館,店舖以士多啤梨甜品為主角😍所以草莓奶油捲同草莓牛奶都係店內既人氣產品☺️-🍴草莓巧克力奶油捲呢一件草莓巧克力奶油捲沿用韓國原有嘅食譜製作,忌廉、蛋糕🍰等食材都係由韓國以低溫運送過嚟✈️。巧克力奶油捲既忌廉同蛋糕都會加入巧克力🍫去製作,最後就係忌廉表面放上草莓🍓。奶油捲個蛋糕餅入口口感鬆軟😊但同時入口亦都非常乾身,所以奶油捲一入口就會令到成個口都覺得好乾😳雖然蛋糕中間加入左巧克力奶油,不過確實幫助唔大🤔巧克力奶油方面,入口口感幼滑,而且甜而不膩👍入口仲有淡淡香濃嘅巧克力味添,奶油捲真不概為店舖嘅招牌產品😁但係表面嘅草莓就有少少敗筆🤨雖然草莓顏色都幾紅潤,不過望落就好似已經雪左幾日咁🤫唔太新鮮,而且草莓入口味道偏酸😔-🍴草莓牛奶草莓牛奶都係每日新鮮製造,店員會將草莓🍓切粒加入到日本3.6牛奶🥛,製作出呢一支人氣大熱草莓牛奶🤗草莓牛奶入口真係非常失望😩因為一嚟飲品嘅牛奶味唔香,二嚟草莓暨唔酸亦唔甜😞只係隱約間有少少草莓嘅香氣

草莓巧克力奶油捲

🍴草莓巧克力奶油捲
草莓牛奶

🍴草莓牛奶
草莓牛奶入口真係非常失望😩因為一嚟飲品嘅牛奶味唔香,二嚟草莓暨唔酸亦唔甜😞只係隱約間有少少草莓嘅香氣😔總括嚟講其實個草莓味同牛奶味都偏淡。但草莓牛奶裏面嘅草莓粒份量都算係幾多😋所以值唔值飲就留返比大家去衡量啦😳
紫薯牛奶

🍴紫薯牛奶
呢一杯紫薯牛奶🥛係冬日特飲,店員加入咗新鮮紫薯蓉去製作,味道濃郁,而且會係杯面撒上心形紫薯粉💜,真係會少女心爆發🥰
飲品入口暖粒粒咁,非常暖胃😚而且紫薯同牛奶嘅比例調校得恰到好處😉所以入口除咗有淡淡的紫薯香味,亦都有飲到鮮奶嘅味道😋而飲品個紫薯味亦都十分天然,入口有淡淡香甜嘅紫薯味😆而且飲品整體嘅味道亦都唔會太甜。紫薯牛奶入口嘅質感亦都十分濃厚,而且幼滑😚所以小編覺得整體來講呢一杯紫薯牛奶都算係相當唔錯🤗
紫薯牛奶