認識我的人都知道我喜愛去韓國旅行,除了追星之外就喜愛韓國美食,說起燉雞就會想起東大門人蔘雞湯,朋友告之有55年歷史 「鐘路雞林辣燉雞湯元祖」在香港開了分店, 元祖店在首爾鐘路三街,韓國著名美食家白種元推介,湯底用全隻雞去煑,裝修保持住韓國家庭小店, 用上傳統佈置,用餐時待應送上圍裙,更奉上韓國菜餐前小食包括水芽葉同泡菜薯仔닭한마리 韓式雞肉火鍋 (細 $328 )份量可以分大、中、細 , 我們只楝了細size ,店員十分細心推介,教我們點樣食法,首先食咗年糕先,之後飲埋湯等雞件吸收大蔥精華,雞肉非常嫩滑, 雞湯是自家製,味道獨一無二,由韓國總店精心調教,湯底奶白香甜, 天氣寒冷十分適合食熱鍋, 鍋越滾越熱,當中加入蔥蒜令到湯底更濃郁、雞件溶入於湯底中,味道感覺鮮味,年糕燉到軟腍入味,到最後店員建議我們加入粥,變成粥底火鍋,粥好綿滑,全部將所有精華融𣾀在粥底內雜錦煎餅分別有泡菜、薯仔及海鮮, 煎餅不會太淋同太油,三款不同色都頗吸引,其實韓國街頭小食都有是這類型煎餅,都幾正宗總括而言,推介俾朋友韓式燉雞只此一家

닭한마리 韓式雞肉火鍋 (細 $328 )

雜錦煎餅

總括而言,推介俾朋友韓式燉雞只此一家