2018-10-05 78 瀏覽
我每年都要係中秋節來利東街睇燈飾,雖然今年嘅兔仔燈飾平平無奇令人有啲失望,但係就塞翁失馬,俾我發現到間好有格調嘅韓國餐廳!前菜罷設精緻,有牛蒡、黑豆同爽口嘅泡菜,又健康又醒胃。傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯($118)牛腩又淋又香,另有蛋花、厥菜乾、粉絲和蘿蔔片在內,口感豐富。湯底酸酸辣辣,異常開胃,用來撈白飯,好正!韓式宮廷煎蠔($188)生蠔用蛋汁封煎,上碟金金黃黃,難怪叫宮廷菜。生蠔味道鲜甜,啖啖肉,味道剛好,可以不用沾上備有的豉油進食也可以。韓國酒香醬汁燜豬腩肉($148)豬腩肉係韓國人的喜愛肉食之一,多數是燒嚟食。今次係用酒燜煮。雖然係燜,但啲肥肉完全冇溶化,反而結結實實地在皮和肉中間。侍應細心地介紹點樣食這道菜,原來係用芝麻葉放上配菜和豬腩肉捲起一齊食,果然這樣食唔會覺得好肥膩,而且好好味。這裏8:00前 order cocktail 有七折,未飲過韓式cocktail, 所以叫咗杯試吓。Pinapple Moscow Mule($78)冰冰涼涼嘅菠蘿汁混入韓國燒酒,酒味不算太濃烈,帶有陣陣的果香,飲落好舒服。

前菜罷設精緻,有牛蒡、黑豆同爽口嘅泡菜,又健康又醒胃。

傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯($118)

韓式宮廷煎蠔($188)

韓國酒香醬汁燜豬腩肉($148)

Pinapple Moscow Mule($78)