最近比較頻密咁去食韓國野,無錯!今晚又落咗尖沙咀,然後行得比較遠少少,朋友話想食韓國野,於是就由街頭行到街尾,去到金巴利道,最終揀咗呢一間「Angry Oppa Restaurant & Bar」落腳。哈,今次無Oppa係店面喇!換來嘅係講唔正廣東話嘅韓妹,呢個都係賣點泥咖!首先睇睇餐牌,食咗幾轉韓國野已經從經驗中學習到,重口味同清啲嘅食物係要平均咁柯打,所以最後叫咗5個Dishes:分別係韓式煎餃子、魚糕烏冬、韓式炒牛肉、泡菜海鮮煎餅、迷你大醬五花肉熔岩比薩。而最先到嘅係餃子,由於當日無大餃子,所以轉左四隻小餃子,綠色皮煎至金黃,食落口有種微辣,豬肉餡中混入咗類似青辣椒仔肉,非常過癮!其後,炒牛肉同烏冬陸續上枱。韓式炒牛肉嘅咸甜味調配得相當恰好,相比泡菜味或大醬味嘅炒肉清淡一啲,個人覺得呢個菜叫得好明智。而烏冬湯底帶胡椒同薑嘅味道,飲起上泥有種暖胃嘅作用,冬天道最岩食魚糕飲啖湯!接住壓軸嘅比薩同煎餅到喇!事關叫咗多款小食嘅關係,我地柯打咗比較小型啲嘅個款大醬五花肉比薩,90蚊兩個大概CUPCAKE尺寸嘅比薩,相當實惠,咁就唔怕食剩野變大嘥鬼啦!內裡芝士十分足料,又係韓國個款,食完超有

韓式煎餃子

韓式煎餃子
韓底炒牛肉

魚糕烏冬

接住壓軸嘅比薩同煎餅到喇!事關叫咗多款小食嘅關係,我地柯打咗比較小型啲嘅個款大醬五花肉比薩,90蚊兩個大概CUPCAKE尺寸嘅比薩,相當實惠,咁就唔怕食剩野變大嘥鬼啦!內裡芝士十分足料,又係韓國個款,食完超有飽腹感啊!
迷你大醬五花肉熔岩比薩
迷你大醬五花肉熔岩比薩
而泡菜海鮮煎餅尺寸非常大,可以四個人一齊分享食都可以!味道係我接受到嘅泡菜口味,辣度適中,怕辣嘅人都可以食得到;而咸度又唔會誇張到要喪飲水個隻,所以都幾深得我心嘅一款薄餅。
泡菜海鮮薄餅
泡菜海鮮薄餅
總結我地最後每人大概二百五蚊左右,係尖沙咀食韓國野預期都係呢個價錢,都非常夠飽。所以唔想食韓燒放題,呢啲韓國小菜館就岩哂你!