2015-08-25
由於同事於多個月前就已經不停話school food好難等位而且食物好有傳統韓國風味, 今日終於有機會去會一會佢la,坐我地附近嘅顧客都係韓國人,馬上睇下佢地食緊邊幾款食物先, 由落order到上菜,其實都好快!店內燈光偏暗,櫈都係School Style, 都幾舒服⋯。餐牌唔算太多選擇。除左有傳統韓式料理,也有創新獨特嘅fusion 菜式。但大部份都係澱粉質嘅食物。香料炸雞沙律起初我地以為炸雞應該係雞件, 原來係炸雞絲, 炸雞外皮都幾脆,不過炸粉/炸醬多厚身,而且唔似新鮮炸起,雞肉無咩味道仲乾乾爭爭的, 真係麻麻地... 芥末醬得好少,沙律菜嘅份量ok。韓式薄燒豬頸肉鐵鍋炒飯食物熱辣辣上枱, 好香辣惹味,我地好快咁撈混d芝士同太陽蛋, 地口感一流。不過芝士再加蛋的配搭就有d膩了。而且呢個飯都幾油下, 味道就唔算太辣,仲有少少飯焦添,4 個人分啱啱好。卡邦尼年糕我地睇到呢個fusion 菜咁特別, 就抱住一試無妨的心態去試, 結果是意料之外地好味, 個汁好creamy唔算好"漏"而且仲甜甜地,同無咩味道嘅年糕多夾,不過d 粉絲吸左太多汁醬,好"漏"喎~ 可能唔加粉絲會更好~烏卒卒墨魚卷
香料炸雞沙律
用小卷砌成2 朵花, 旁邊有d 沙律醬,
韓國人叫呢d做"紫菜包飯卷",黑麻麻既墨魚汁飯卷,d 飯其實無墨魚味,包住魷魚,魷魚有小小辣辣地,煙煙韌韌,又幾特別喎!仲有舊好似係醃蘿蔔,甜甜地好爽脆,好有驚喜... Yummy!呢款絕對值得一食。
當小吃食還是可以的。其實d服務員唔夠細心,叫左幾次先拎水過黎,其實我覺得食韓國嘢飲水已經好match,因為去到韓國嘅餐廳都只係俾水你。另外,用餐時間只有75mins(由首位入座起計)。