2023-03-10 144 瀏覽
西式fine dining相信大家係慶祝大時大節嘅時候都會有食過一次,但如果韓式fine dining你又食過未?🇰🇷🥢喺銅鑼灣新開左一間叫OOULI嘅餐廳本身見到英文字嘅寫法都唔係好識讀,直至見到佢哋嘅韓文就知道,原來係「우리」,有着「我哋」嘅意思☺️ 大家最常聽嘅一定係우리 오빠👦🏻呢一餐差不多歷時三個鐘嘅fine dining,一共有九道菜👅前菜:▪️紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟州海藻伴碟嘅係自家製韓式三色醬,中間嘅醬汁比較辣,右邊綠色嘅醬料用菠菜汁打成,雖然以炸物作為前菜,口感酥脆之餘但卻毫不油膩☺️▫️左口魚刺身、醬油大蝦 & 吞拿魚左口魚裙邊口感煙韌油分充足,而韓國左口魚質感軟諗🫶🏻 醬汁方面,韓式豆瓣醬偏鹹,韓式辣椒醬中甜辣反而帶出鮮味✌🏻一提起韓式醬油系列嘅食物,大家會唔會覺得係好鹹?但呢間餐廳用72小時去醃製成嘅醬油大蝦及醬油吞拿魚,醬油蝦肉質十分彈牙,咬落去蝦肉亦十分紮實,建議不添加額外醬汁直接進食😌◾️ 傳統粥選用咗韓國當造嘅特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉及自家大米去烹調15小時以上先完成嘅傳統粥非常鮮味!因為湯底係用螺肉、蜆肉、魚湯熬製而成gaaa🤪 煮至半似飯半似粥嘅狀態

前菜:
▪️紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟州海藻

▫️左口魚刺身、醬油大蝦 & 吞拿魚

◾️ 傳統粥

選用咗韓國當造嘅特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉及自家大米去烹調15小時以上先完成嘅傳統粥非常鮮味!因為湯底係用螺肉、蜆肉、魚湯熬製而成gaaa🤪 煮至半似飯半似粥嘅狀態,上枱時仍然溫熱,配以一塊薄脆米餅,

▫️章魚片、韓國橡子果凍 配炸豆腐鱈魚三文治
橡子果凍微酸嘅味道剛好可以清一清味蕾,而炸豆腐鱈魚三文治之間,有少許韓式辣椒粉、泡菜,所以口感微辛😌

▪️ 傳統蔘雞湯燴飯

每一粒飯都被人蔘雞湯湯頭包裹住,如果想再增加人蔘雞湯嘅濃烈程度,侍應哥哥會特別為你嘅燴飯噴上一陣「香水」去增加香氣,其實係濃縮人蔘雞湯,一個特別嘅體驗🐣

▫️海鮮清湯配烤釜山鮑魚

為咗特顯烤鮑魚嘅鮮味,所以伴碟就選用顏色半透明,而味道亦較為清淡嘅海鮮清湯😌 為咗方便進食,鮑魚已預先切為正方形小塊😆

主菜
🔲 烤韓國頂級1++韓牛

韓牛可以話作為牛肉新貴,食過先知點解☺️ 廚師輕輕將韓牛嘅四邊煎香,咬開可見中心位置仍然過半係粉紅色,因此肉質好嫩、肉味亦十分濃,食過嘅朋友對佢都讚不絕口🥰

🔳 36小時慢煮濟州黑毛豬五花

作為超~抗拒食日本紫蘇葉壽司嘅人類,竟然都會覺得韓國嘅紫蘇葉配黑毛豬五花會如此相襯😍 食紫蘇葉一直都覺得有一陣難以形容嘅味道,有人話似薄荷,有人話帶點辛辣,但我都唔係咁覺得🤔 今次鼓起勇氣夾埋油脂豐富嘅豬五花一齊食,相信係肉嘅鮮味蓋過咗紫蘇葉本身奇怪嘅味道,反而帶出絲絲甜味,而且味道清香而不膩🫢

▪️釜山自家農田珍珠米飯

真係估唔到係食完主菜韓牛、濟州黑毛豬之後仲有重頭戲🤣 就係一碗用餐廳老闆於釜山嘅自家農田所種嘅珍珠米所煮成嘅白飯🍚 另外配有一碗熱辣辣嘅鰻魚白湯🍵 + 5種時令特色釜山伴菜,分別係「黑豆、紫蘇葉、魚肚、魚仔 & 海帶」個人推薦微甜嘅黑豆&偏鹹嘅海帶送飯🫶🏻

▫️糯米年糕窩夫餅配自製雪糕

到去呢一間餐廳食嘢嗰晚先發現…原來我一路都未食過真正嘅雲呢拿雪糕!!!😳 以前有個朋友好鍾意食雲呢拿味,所以市面上各大公司嘅雲呢拿雪糕,我都幾乎偷過一啖黎食🤣但估唔到會係一間韓式fine dining餐廳嘅甜品搵到最~好~食~嘅雲呢拿雪糕🤍 不論係甜度、奶味,甚或乎雲呢拿香油嘅比例都掌握得剛好🥰

配上一般餐廳甚少會用年糕製成嘅窩夫,十分煙韌而不黏牙,絕對為當晚嘅晚餐畫上完美嘅句號😈🙌🏻
2023-02-16
  • 左口魚刺身、醬油大蝦 & 吞拿魚
  • 烤韓國頂級1++韓牛
  • 糯米年糕窩夫餅配自製雪糕