2019-08-29
又係讓領導先行嘅日子,今日老細就帶路去megabox 間炑八食lunch。呢間鋪需然開起後門,但lunch 成日都好多人排,等咗兩三個字,入得去。起等嘅期間我已經決定好食咩喇。入到去,店員就將啲小食前菜擺晒係枱面度,有醃青瓜,泡菜,大豆芽,仲有昆布湯。除咗昆布湯同大豆芽係比較清淡之外,其他嘢都好甜。雖然你見到泡菜張相好紅,你會覺得佢會好辣,但係結果係唔太辣嘅,連我呢個唔食得辣嘅人都覺得唔辣而且好甜,佢真係唔辣得去邊。好啦主菜嚟到,我叫咗芝士泡菜五花拌飯。賣相其實都OK嘅,佢個鍋就好似Pepper Lunch嗰個鐵鍋咁燒到好熱,所以隻蛋嘅蛋白都熟熟地。我就趁佢未動之前就將佢全部撈勻晒佢。撈勻晒之後個賣相就好似一堆X咁,主菜嘅泡菜同前菜嘅泡菜有啲唔同,主菜嘅泡菜會辣啲。五花籃有啲煙韌,佢切到薄薄地地所以加埋熱鍋啲熱力,整體都好熱好辣口。而飯侒珍珠米,都乾身。 $60 免加一黎講起megabox 都叫做平喇,係有啲覺得太甜。野飲要加$8以上,好貴,冇加到。題外話,佢係一間韓燒鋪嚟嘅,所以呢有啲人會喺度食緊燒肉,佢個抽風系統就唔係幾得啦,好大浸燒肉味,令人覺得好唔自在。
起等嘅期間我已經決定好食咩喇。
除咗昆布湯同大豆芽係比較清淡之外,其他嘢都好甜。
好啦主菜嚟到,我叫咗芝士泡菜五花拌飯。
而飯侒珍珠米,都乾身。