3K
2014-12-08 1509 瀏覽
去了旺角金魚街買了幾條心水魚魚後, 順道周边找食甜品, 見到一間招牌寫著韓文的甜品舖, 門口有一凍櫃放滿雪糕, 頂層又放滿了好大個macaron, 五顏六色好吸引呀!看過餐牌原來是macaron ice cream, 將2片不同顏色味道的macaron夾一磚雪糕, 好似食漢堡飽咁, 大啖大啖咬.  我選了橙和藍色都是原味的macaron,  雪糕就要了人氣之選cookies, macaron不會好似坊間的好甜, 甜度剛剛好, 雪糕梗度不會過軟或過實, 咬落去不會即溶, 有一粒粒cookies碎, 味道不錯!宇治金時紅豆雪奶, 將雪奶, 抹茶雪糕, 抹茶粉和紅豆混合一齊吃是最正確的.  抹茶雪糕和抹茶粉味濃, 綠茶的苦甘完全帶出, 宇治金時紅豆非常出名, 豆香入口溶化.  加入了杏仁, 有咬口之餘, 味道十分配合.最後耍多一味甜品是韓式双球雪糕幻彩窩夫, 賣相精緻, 非常吸引.  用一粒粒圖案糖伴碟, 既可食又可觀賞.  窩夫做得香趣, 疍味夠.  伴芒果味和士多啤梨味的雪球, 那芒果雪糕還有果肉係入面, 好好味.

2014-12-06
$60 (宵夜)