2021-04-27 253 瀏覽
韓式cafe大行其道, 今天嚟到同事之前介紹在LCX 的"奇納百川" 吃新派韓菜~餐廳行簡約風,木系橢圓形卡座最為特別, 整體空間闊落感覺舒服。 而最注目的當然是那煞食的維港海景~ 日光透過大玻璃引入 ,非常光猛。 景觀開揚, 行街行到攰坐低飲杯咖啡最適合不過。這個自家設計的『奇太郎』 生招牌, 樣子鬼馬,動作多多出現喺餐廳每個角落。 這杯『焦糖咖啡』$48,  面層嘅奶泡層都見到佢。有焦糖香唔會太甜, 咖啡底味並不濃郁,好啱近黃昏呢個時候飲。 顏色漸變層確實飲到奶泡 ,鮮奶,咖啡未攪勻嘅分別。 整體唔錯,打卡特別吸引!韓式牛肉紫菜飯卷$108米飯濕潤程度啱啱好, 唔凍又唔熱正常室溫狀態, 包住的牛肉都幾足料, 青瓜絲夠爽,  韓式醬汁辣度十足,提升飯卷味道!豚肉定食$128熱辣辣鐵板上,呈上枱傳來爆香嘅洋蔥味, 香氣十足,豚肉薄切, 要快點吃否則會被熱辣辣鐵板烤燶~ 配上的米飯放上紫菜碎, 豐富美味。 芽菜和韓式泡菜, 夠爽脆~蒜香蜜糖炸雞$188炸雞肉夠厚外皮酥脆,冇網上評語炸粉偏厚, 雞肉唔乾, 有一兩件仲係雞髀肉好juicy~ 唯一 味道主要來自哪碟蒜蓉醬汁, 但係一啲都唔鹹,

焦糖咖啡

韓式牛肉紫菜飯卷

韓式牛肉紫菜飯卷$108

豚肉定食

豚肉定食$128
熱辣辣鐵板上,呈上枱傳來爆香嘅洋蔥味, 香氣十足,

蒜香蜜糖炸雞

蒜香蜜糖炸雞$188
炸雞肉夠厚外皮酥脆,冇網上評語炸粉偏厚, 雞肉唔乾, 有一兩件仲係雞髀肉好juicy~ 唯一 味道主要來自哪碟蒜蓉醬汁, 但係一啲都唔鹹, 有蒜味唔辛辣而且甜甜地~ 個人覺得加多一點鹹味可以帶出炸雞嘅鮮味。 我哋改為蘸泡菜飯卷嘅辣汁更惹味~

坐了一會天也漸漸黑, 眨眼又轉為迷人的夜景。

除品品嚐韓式料理, 也能享受維港夜景~
建議餐廳到晚上光線調較暗一些, 可更清晰遠眺夜景, 現在玻璃反射出室內較明亮的光線~

焦糖咖啡
蒜香蜜糖炸雞