2022-12-22
最近見到這間韓式fine dining 很熱門所以來試試了tasting menu現在有discount, $1480 一位Oouli Bu Gak (這個忘了拍照)釜山海菜,濟州島嘅特產金苔芝麻好香,但唔是拎嚟食嘅配三色嘅醬食落口無咁乾,平衡d.Deul Kkae - Juk.韓國當造蔬菜、菇🍄、韓牛、蜆肉、及自家大米15小時以上烹調傳統粥 好濃香嘅粥,pair 個脆脆米餅好食.Han - Ip章魚片、韓國橡子果凍牛骨高湯配炸豆腐鱈魚籽三文治豆腐鱈魚籽三文治,幾得意,配個橡子果凍牛骨高湯不會膩,係一個凍湯,一飲就有韓國嘅牛湯味道,橡子果凍口感軟而不糯,配合章魚片口感更好.Bo Yang - Sig韓式參雞湯燴飯食之前,店員噴咗自家製嘅人蔘酒增加香味有紅棗、松子、人蔘雞湯等食材好養生,食落去又幾好食飯用人蔘雞湯住,好夠味.Jili - TangGrill Korean Snapper in Seafood Clear Soup海鮮清湯配烤釜山鮑魚高湯打嘅泡泡好得意個面有d chilli powder個味少少咸,夾到d 海鮮味有幾粒炆到淋晒嘅蘿蔔,吸晒啲海鮮味,不錯.Jagal -Chi
所以來試試了tasting menu
現在有discount, $1480 一位
Oouli Bu Gak (這個忘了拍照)
釜山海菜,濟州島嘅特產金苔
芝麻好香,但唔是拎嚟食嘅
配三色嘅醬食落口無咁乾,平衡d
Deul Kkae - Juk.
好濃香嘅粥,pair 個脆脆米餅好食
Han - Ip
章魚片、韓國橡子果凍牛骨高湯配炸豆腐鱈魚籽三文治
豆腐鱈魚籽三文治,幾得意,配個
Bo Yang - Sig
韓式參雞湯燴飯
食之前,店員噴咗自家製嘅人蔘酒增加香味
有紅棗、松子、人蔘雞湯等食材好養生,食落去又幾好食
飯用人蔘雞湯住,好夠味
Jili - Tang
海鮮清湯配烤釜山鮑魚
高湯打嘅泡泡好得意
個面有d chilli powder
個味少少咸,夾到d 海鮮味
有幾粒炆到淋晒嘅蘿蔔,吸晒啲海鮮味,不錯
Jagal -Chi
Seasonal Korean Fish Sashimi Perilla Leaves, Seafood Sauce
韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及醬油三文魚
好少食韓國刺身,配埋釜山海鮮醬 紅色自家製海鮮醬,好惹味咁食刺身,感覺好特別
Main 可以揀韓牛,五花腩或者鰻魚
我地就揀左韓牛同鰻魚
Jan Chi
烤韓國頂級1十+韓牛
配咗個gravy 同Homemade Carot Puree, 好食👍🏻
烤釜山鰻魚
薯蓉加咗薑,仲有個辣海鮮醬,加埋一齊,加埋一齊係食鰻魚嘅新體驗
JinSu - Sung Chen
Busan Own Farm Rice with Eel Soup
5 Tpes Soecial Banchen
釜山自家農田珍珠米飯配48小時毁魚湯加五種時分特色釜山伴菜
一向鍾意食韓式前菜ge 我幾鍾意食
Hu - Sig
自製雪糕配糯米年糕窩夫餅
呢個甜品係幾有驚喜,年糕得軟糯,熱熱地幾好食
餐廳環境不錯,仲可以睇到夜景
而且洗手間非常貼心,連口罩都有準備
不過可能舖頭新開,人手未必夠?
上菜速度真係有待改善啊!