2023-02-16 494 瀏覽
情人節諗住搵間食fine dining 嘅餐廳慶祝吓🥰 揀咗喺銅鑼灣Sugar+ 食韓式fine dining 既OOULI😍 一入到去覺得樓底好高好舒服👍🏻 仲有落地大玻璃😎 佢哋嘅店員勁有禮貌❤️Oouli 9-course tasting menu 😍 ($1480/head)Crispy Seaweed、green laver with homemade Korean style Tricolour sauce 🌿分別有炸釜山海苔同埋濟州海藻😍 側邊仲配左用豆腐做嘅三色醬🥰 有菠菜🥬 辣醬🌶 同原味👍🏻 釜山海苔口感鬆脆❤️ 而濟州海藻嘅口感好特別,好似食緊雲咁☁️ 鬆鬆綿綿脆脆嘅感覺😎Seasonal Korean Fish Sashimi Perilla leaves, seafood sauce 🐟有左口魚裙邊,醬油三文魚,左口魚刺身🐟 醬油大蝦🦐 用韓式辣醬代替豉油同埋wasabi,醬油三文魚味道好濃郁☺️ 醬油口感爽口彈牙😊Traditional Korean porridge, beef, clam, Korean seasonal vegetable 🍚烹調左15個鐘以上

烹調左15個鐘以上嘅粥🍚 入邊有韓牛🐮 同其他唔同嘅蔬菜🥬 側面仲配埋個薄脆,粥既口感好綿密,好smooth 👍🏻 薄脆好有米香,口感好脆❤️

Slice octopus, acorn jelly with Deep fried tofu sandwich 🥪
三文治係豆腐黎既😱 薄薄既豆腐入邊竟然仲釀咗泡菜同埋鱈魚籽🥰 好犀利👍🏻
而橡子果凍配左章魚魚片🥰 果凍擺盤好靚❤️ 切到成朵花😍

Korean style Ginseng soup cook with risotto
個飯係加入左人蔘雞湯去煮🐣 之後勁得意用個香水樽去噴啲人蔘酒係面 😍 個飯嘅口感好好👍🏻

Grill Korean snapper in seafood clear soup 🥣
呢個係清湯嚟🥣 泡沫上邊有啲chilli powder🌶下面仲墊住左一塊白蘿蔔,味道清甜🥰 鮑魚彈牙👍🏻

Grill Hanwoo Beef 1++, homemade carrot Purée 🐮
係烤韓國頂級1++韓牛黎🥰 擺款好得意😍 韓牛肉味肉味好濃😊

36 Hours Slow Cook Jeju Pork Belly Perilla Leaves, homemade Barbecue Sauce 🐷
36小時慢煮濟州黑毛豬5花🐷 店員建議用紫蘇葉同醃蘿蔔包住嚟食🥰 加埋肉既油香❤️ 好食😋

Busan own farm rice with eel soup 5 type seasonal banchen 🍚
店員話d 米係老闆喺釜山有個農地種大米👍🏻 d飯真係超軟熟❤️ 又帶少少煙韌🥰 好食😋
有5款伴菜🥬 有黑豆、魚乾、醬魚肚、海藻等等, 個醬魚肚辣辣地好惹味😋

Homemade ice cream with sticky rice waffle, walnut, pomelo honey 🧇
糯米年糕窩夫好軟熟👍🏻 有少少外脆內軟嘅感覺🥰 配埋雲呢拿雪糕🍦 正❤️