2016-04-22 349 瀏覽
上次豬先生豬小姐食過炑木嘅特色下午茶感覺相當不俗 但炑八始終係主打韓燒 試下佢嘅燒肉都好正常姐 今晚就尼到九龍城分店 叫左個龍蝦尾套餐 環境同樣闊落舒適 k-pop music照舊 坐卡位嘅我地表示we are ready 一坐低店員就即時送上前菜 一共有四款(泡菜 芽菜 海帶 白蘿蔔) 相信係指定前菜 豬小姐認為炑八嘅蒜味芽菜同甜酸海帶至醒胃 前菜是可以refill的店員係鐵板側邊位準備泡菜蛋 芝士粟米 蒜頭 係等緊主菜之時 就有沙律菜食住先 沙律菜都算新鮮清爽 芝麻醬夠哂多 足夠撈哂成兜菜 龍蝦尾套餐供兩至三人用嘅 套餐包括有 (龍蝦尾 大蝦 多春魚 八爪魚 厚切五花腩 牛肋肉 薄切LA牛骨 芝士生蠔) 除左海鮮同生肉 另外會有啲菇菌類 年糕提供比大家燒 仲有古早炸醬麵 injeolmi年糕 好豐富好期待呀!  店員首先會幫我地燒龍蝦尾 大大隻嘅龍蝦肉一燒吱吱聲香噴噴 店員手勢純熟 相當專業 如果我地自己燒嘅話一定會浪費左 燒到一半會加入檸檬汁 龍蝦尾肉質剛好 彈牙嫩滑 唔需要點任何醬汁已經鮮甜十足 肉汁鎖哂係龍蝦肉入面 無流失汁液情況出現 啖啖新鮮爽肉
上次豬先生豬小姐食過炑木嘅特色下午茶感覺相當不俗

豬小姐認為炑八嘅蒜味芽菜同甜酸海帶至醒胃
前菜是可以refill的
店員係鐵板側邊位準備泡菜蛋 芝士粟米 蒜頭
主菜拼盤
仲有古早炸醬麵 injeolmi年糕 好豐富好期待呀!

龍蝦尾
店員首先會幫我地燒龍蝦尾 大大隻嘅龍蝦肉一燒吱吱聲香噴噴
店員手勢純熟 相當專業
如果我地自己燒嘅話一定會浪費左
燒到一半會加入檸檬汁
龍蝦尾肉質剛好 彈牙嫩滑 唔需要點任何醬汁已經鮮甜十足 肉汁鎖哂係龍蝦肉入面 無流失汁液情況出現 啖啖新鮮爽肉 好幸福呀

大蝦已經剝左殼啦 進食方便 蝦肉算爽口 唔會霉 蝦頭有少少膏 比較普通
多春魚
多春魚好容易燒焦 而且易爛 條魚比豬小姐燒到好醜樣
燒出尼嘅多春魚尚算香口
八爪魚
八爪魚原隻上 剪出尼燒份量都幾多架
用韓式辣醬醃過嘅八爪魚惹味偏辣 可能我地燒得過耐 韌韌的影響左個口感

原切五花腩
識食一定係食厚切五花腩
要食就唔千其唔好話肥!外層微焦嘅五花腩 入口充滿脂香 包住生菜點上芥醬 係油而不膩及清甜爽脆嘅組合
大蝦 / 牛肋肉 / LA牛骨
牛肋肉同LA牛骨(即牛仔骨)都帶住濃郁嘅肉味 但牛肋肉更勝一籌
實肉鮮嫩多汁 肉質飽實 LA牛骨筋位偏多 邊位較韌 幾難咬 但中間位都算幾林身 我輕輕點上海鹽 刺激味蕾
芝士生蠔
芝士生蠔嘅蠔肉燒完唔會嚴重縮水 半溶咸香嘅芝士配上帶咸海水味嘅生蠔 好芝味
古早炸醬麵
古早炸醬麵嘅賣相一般 食落亦都一般 麵質偏林欠彈性
面且炸醬太甜 如果換上水冷麵或韓式辣醬拌麵不是更好嗎?
Injeolmi 年糕
韓國大熱嘅injeolmi年糕究竟係嘜東東?
其實係軟綿綿嘅年糕放係熱鍋入面 加入蜜糖 果仁同黃豆粉 最後放上凍冰冰嘅雪糕

店員話可以撈尼食或者一啖一啖不尼食
Wow!
年糕熱辣辣黏口 配撘住甜甜的紅豆蓉同冰感雪糕 口感刺激有層次 冰火感現

果仁同蜜糖令injeolmi層次更分明 慢慢溶嘅雪糕同煙韌年糕估唔到咁夾
同waffle配雪糕有異曲同工之妙!溫馨提示大家 製作需時 要二十分鐘架 所以食到咁上下就好order定嚕

炑八嘅龍蝦尾套餐有肉有菜有海鮮有甜品 樣樣有啲 不錯呢 等有選擇恐懼症嘅朋友仔唔洗煩
份量方面 我覺得仨人行都夠
值得一讚嘅係燒足兩個鐘 係我地身上無嘜油煙味 唔會臭bun bun
不過豬小姐要快啲飲番杯涼茶清清熱氣了哈哈
題外話/補充資料: 九黠半後入座 所有食品有七五折有興趣嘅朋友仔不妨尼食個宵夜啦
2016-04-19
主菜拼盤
龍蝦尾
原切五花腩
大蝦 / 牛肋肉 / LA牛骨
Injeolmi 年糕
  • 龍蝦尾,injeolmi 年糕,牛肋肉