2016-03-02
有時煲得韓劇太多或沉迷追看韓國綜藝節目, 往往成個人都容易代入其中.為左解一解對韓國相思之苦, 我間唔中都會去韓國餐廳食下炸雞.今次呢間個人感覺比較正宗, 因為真係有個韓仔Oppa係店內座鎮.餐廳佈置刻意跟隨韓國style, 而牆上更貼滿Running man的相片.包括有節目中的造型和每位成員的簡介.如果你係Running man超粉, 呢喥一定好適合你.每張枱上都擺放有小玩具, 可以俾食客一邊食飯一邊消磨時間另外每張枱都會有一塊牌, 一開始唔知有咩作用. 之後詢問過韓國朋友先知道玻璃樽圖案一邊解: 嚟多杯手掌圖案一邊解: HELLO而免費的小食有3款,包括係醃漬蘿蔔、泡菜同粟米沙律.小食可以無限Refill, 不過店員不會主動Refill, 如有需要直接同店員講我喜歡醃漬蘿蔔多一點.餐牌上菜色唔多, 選擇算少. 不過勝在夠精.而且封面用Running man的標誌icon, 講明是Running man style.這是某幾頁的款式我地有4個女仔, 原本想多叫幾款唔同菜色一齊Share.點知望到隔離枱order嘅款式, 只可以講, 每碟都好大份呀.所以先點左魚糕湯 HK$ 168,
包括有節目中的造型和每位成員的簡介.
如果你係Running man超粉, 呢喥一定好適合你.
玻璃樽圖案一邊解: 嚟多杯
手掌圖案一邊解: HELLO
我喜歡醃漬蘿蔔多一點.
所以先點左魚糕湯 HK$ 168, 放眼所見, 差唔多枱枱都會Order.
魚糕湯共有6格, 但每一格的材料都係大同小異
試一口魚糕湯的湯汁, 清甜而帶有微辣. 微辣是可能湯內加左胡椒粉.
如果覺得鍋內的食物有點單調, 可以食的時候連同泡菜一同進食.
兩款上枱時的顏色都是紅紅橙橙的, 本以為會好辣. 不過辣度只是中等, 是容易接受的辛辣程度
芝士份量看似很澎湃, 不過溶了之後卻略厭不足夠
我地4個女仔都係愛好芝士之人, 原本的芝士份量對我地有點不足夠, 喜歡的可以另外追加芝士.
炒豬肉入口不會韌, 連同芝士一齊食味道很不錯
炒辣雞會相對辣一點, 肉質唔會嚡. 連同芝士同食會減低辛辣程度.
黎得韓式餐廳點少得order炸雞, 其實呢個半份都已經好多. 好難想像全份有幾大碟.
而碟上炸薯條都有3個款式, 有粗薯、薯角同有齒紋薯條.每款薯條都炸至香脆, 所以熱辣辣, 好正.
後記:
當晚好8點差不多全店full晒, 不過店內只有3個侍應, 人手有點不足
另外, 只限時90分鐘進食, 時間有點不足. 所以大家要一早諗好食咩嘅準備.
最後, 見到店員的名牌. 好有衝動走過去撕甩佢