2023-06-14 29 瀏覽
韓食雖然炸雞同啤酒興咗好多年,但似乎大家都唔會厭,加埋韓式燒烤,更加對韓式食物的興趣有增無減。今天相約朋友在尖沙咀的這家韓式餐廳飯聚,雖然在尖沙咀麼地道的熱門位置,卻在一個並不起眼的商場內,十分難發現。不過當入到餐廳內又是另外一片天,人山人海來形容並不過份,因爲是Happy Friday ,現場氣氛熱鬧。先端來的漬物味道不錯。我們叫了一份韓燒套餐,有牛、湯、菜、泡菜等,牌面豐富。餐廳會幫手將肉於鐵板煎、再將菜和泡菜入去一起炒。我發覺噉樣會更加好,因爲自己煎的話早掌握上要更加準確先得,而家有人幫你煎埋,放嘅材料次序都唔使自己費心。而煎的肉剛好唔會嚡,肉吸了泡菜汁更惹味。另配上啲生菜可以包住肉食。名叫咗一客炸雞,是用蜜糖味製作,外皮比想象中冇咁脆,反而肉質嫩滑。整體嚟講氣氛好,食物味道亦不錯,啱曬星期五來放鬆一下。

先端來的漬物味道不錯。

我們叫了一份韓燒套餐,有牛、湯、菜、泡菜等,牌面豐富。

另配上啲生菜可以包住肉食。

整體嚟講氣氛好,食物味道亦不錯,啱曬星期五來放鬆一下。