1K
2016-11-14 297 瀏覽
韓烤好耐之前試過一次,喺荃灣嘅軍事裝修那間。當時印象麻麻地,四個人食左千三蚊,但麻麻地飽。今次係事隔好耐再食韓燒,整體感覺都算唔錯。週日啱啱開店冇耐就冇乜人,但大概點半鐘左右就滿喇。店內面積就唔算話好大,但枱與枱距離都闊,唔會話好焗促。餐牌的話,係分左烤肉同熱食兩類,即係如如果唔食燒肉,都仲有其他野可以點。前菜有幾款,生菜都係任添,爐邊蛋同粟如果唔夠就要加錢。牛拼盤 $288/份(醬牛護心肉、降霜一口牛、和牛舌、醬醃牛肋骨肉)雖然網上見過有人話拼盤冇散叫咁好,但個人都係覺得拼盤冇點錯。一來唔洗好似我地咁計來計去邊樣抵,因為根本冇得計。二來我覺得如果拼盤嘅食物都咁啱係本身都想點嘅,就點拼盤冇死。店員話呢個拼盤係兩人份,如果你有3、4人的話,再散點幾款就啱啱好喇。醬牛護心肉:個人認為呢隻最好食!醬醃得啱啱好,唔會鹹,包埋生菜食,一流。護心肉帶好少好少脂肪,肉夠嫩。如果散叫都建議呢款降霜一口牛:其實個人就唔太鐘意燒牛柳粒,牛柳粒一般會比較雪藏,由於切得比較厚身,其實烤起上黎唔容易熟,但烤得太耐,基本上會濃得好快,而且肉質會韌,同食舊炭冇分別。呢個亦都無法幸免,不叫也可。和牛舌:牛舌黎講,呢隻

週日啱啱開店冇耐就冇乜人,但大概點半鐘左右就滿喇。

前菜有幾款,生菜都係任添,爐邊蛋同粟如果唔夠就要加錢。

和牛舌:牛舌黎講,呢隻算合格而已,因為日式燒肉用嘅牛舌真係腍好多。呢款牛舌燒起上黎會比較硬身,但由於係韓燒,又有醬料點住,又用生菜包住,就冇太大影響。
醬醃牛肋骨肉:呢隻都係推介的,size都幾大塊,而且肉都係好嫩,怕肥膏位嘅人可以點呢款。
醬醃豬梅頭肉 $78/250g
因為點左牛拼盤,又想食下豬肉,就追加呢隻平平地嘅梅頭豬。店員本身就推薦貴少少嘅有機自然豬柳。梅頭豬肉都唔錯,唔會話肥到唔想食。
辛辣海鮮湯飯 $78

因為成日睇三時三餐,見到韓國人乜都放好多辣椒粉去煮,自己本身都算食得辣,所以叫個泡飯試試。飯用左個鐵碗裝,海鮮湯都係用傳統韓式煲仔裝住。雖然話係辛辣,但個人覺得唔係好夠辣,可能應番香港人口味做左調節。海鮮方面就以貝殼類為主,由於跟埋個白飯,我覺得都可以叫,順便拎啲送下燒肉。
其實食到呢個位我地都好飽了,因為中途追加左兩次生菜同一次前菜,食埋爐邊粟米同蛋。
我幾鐘意呢度嘅粟米冇加芝士而落左牛油,唔係唔鐘意芝士,而係有時食左咁多肉,再食啲芝士會膩。

忌廉插柚子沙冰 $38

其實我覺得呢度嘅欲品真係幾抵飲,講開又講,琴日食左間韓國野,叫杯野飲要八十幾蚊,大佬加埋一俾你咪成舊水?唔捨得叫囉。

食完燒肉,飲番杯冰涼柚子冰,唔錯,柚子味濃。
整體黎講都算唔錯,推介護心肉同牛肋骨肉,飲品除左柚子冰,可以試下原個菠蘿冰。以上份量個人認為2-3人足夠。

順帶一提,店員好有禮,雖然當時都full,但都照顧到每枱需要。

不過有一點留意,如果你好怕自己成陣油煙味,呢度係會有呢個問題,雖然有係抽風管,但唔算好強力,所以一離開都會聞到自己臭臭地。曾經幫襯過台灣一間烤肉店,廁所放左「熊寶寶」,我覺得幾貼心,但暫時喺香港冇見過有呢種。
2016-11-13
用餐優惠