2022-11-10 40 瀏覽
約左舊同事飯聚, 記得佢以前好like飛去日本食海鮮, 由其最愛食生蠔, 今次聚舊就揾間食蠔專門店。上網見到有間喺銅鑼灣Tower 535 嘅佐賀人氣燒鳥居酒屋牡蠣酒場, 將日本各地生蠔帶來香港, 今次就啱哂啦。去到餐廳, 店員有禮帶入座, 細心介紹各款日本生蠔味道, 口感如何。店員推介幾款生蠔北海道Maruemon令和之怪物北海道昆布森岩手廣田彎北海道仙鳳趾燒牛舌北海道Maruemon, 爽口, 海水味濃, 少creamy。令和之怪物, 果然係怪物, 同我隻手掌一樣大細, 以為咁大隻蠔, 味道一定麻麻, 點知係爽口, 海水味重, 非常新鮮。北海道昆布森, 呢款朋友推介要食, 果然無介紹錯, 夠肥美, 海水味亦較濃, 比前2款更Creamy。岩手廣田彎, 爽口清甜, 清新。北海道仙鳳趾, 蠔味較重, 亦較Creamy。燒牛舌,食完5款生蠔, 再點個熱食燒牛舌, 牛舌厚切, 好林好軟, 非常入味, 牛味濃, 加少少檸檬汁就中和返d油份。餐廳重有好多款新鮮生蠔, 下次一定要食哂佢。

店員推介幾款生蠔

北海道Maruemon
令和之怪物
北海道昆布森
岩手廣田彎
北海道仙鳳趾
燒牛舌

岩手廣田彎, 爽口清甜, 清新。

北海道仙鳳趾, 蠔味較重, 亦較Creamy。

餐廳重有好多款新鮮生蠔, 下次一定要食哂佢。