2023-03-28
餐廳:順。越南牛肉粉地點:中環街市菜式:越南菜餐牌:餐牌簡單,有湯粉(河/檬),撈檬同小食。兩點就轉下午茶餐牌,價錢平少少。蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $72蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬個湯果然係紅色,濃濃番茄味,甜甜地好好飲,呢個湯配幼身檬粉又幾夾。中間一pat鹹香金黃色蟹膏,我唔捨得整散佢,湯面有唔少去殼蟹肉。蝦丸兩粒,呈淺橙色,都算彈牙。扎肉兩片,質感味道都唔錯。除左芽菜,仲有唔少新鮮番茄,面頭再加上蔥花同芫荽。呢碗蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬都幾豐富,唔怪得定價比其他稍高。順。生牛肉湯河 $62順。生牛肉湯河個湯好清,唔似有落味精。生牛肉6片,唔好整太熟都算嫩,份量算多。牛丸3粒,雖然較細粒,不過都算多汁。伴有白蘿蔔一大件,洋蔥圈,蔥條,芽菜,蔥花同脆脆。另上一細兜青檸同辣椒等你自己調味。河粉係幼身,都淋。自家手工牛肉丸湯 $56牛肉丸一客10粒,同順。生牛肉湯河既牛肉丸一樣,伴有白蘿蔔一大塊,最後灑上蔥花。個湯都係好清。蓮藕蝦餅 $48蓮藕蝦餅 一客4件,呈圓扁形,煎得熱辣辣,入面食到粒粒蓮藕,伴有甜酸白蘿蔔絲,生菜絲同薄荷葉可以同食減溫同減膩。個人覺得呢度既番茄湯都幾特別又好味。
地點:中環街市
菜式:越南菜
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬 $72
順。生牛肉湯河 $62
自家手工牛肉丸湯 $56
蓮藕蝦餅 $48
個人覺得呢度既番茄湯都幾特別又好味。