2024-05-16
一有 Restaurant Week就睇下有咩餐廳可以試吓,咁啱揾到Vivant呢間一開始就差唔多fully booked嘅bistro,一於會會佢😙呢間酒館大概有3枱4人位,另外吧台可以坐4個人,比較細規模,收工8點去到,除咗吧台外嘅位置差唔多坐滿,2222。餐廳安排咗我哋兩個坐係吧台,同時提供Restro Week同正常嘅menu📝我哋就揀咗 Restro Week嘅 set嚟試試Restaurant Week Menu $498/person +service charge(中文翻譯喺用咗我有限嘅法文能力,如有錯誤,實屬正常😆)▪️Small Bites - Mussels pain perdu with leeks vinaigrette▪️(青口法式面包佐韭菜醋汁)Pain perdu通常喺利用剩餘嘅面包浸泡喺牛奶同雞蛋裡後煎製。Vivant嘅版本面包食唔太出有牛奶同雞蛋,反而似米餅咁香口脆卜卜,上面加咗青口🦪,再配埋醋汁增加清爽的口感和酸度,喺幾得意嘅食法🤔▫️Entreé - Seared scallop seaweed sake beurre blanc with pomme
2222。餐廳安排咗我哋兩個坐係
service charge
(中文翻譯喺用咗我有限嘅法文能力,如有錯誤,實屬正常😆)
(青口法式面包佐韭菜醋汁)
▫️Entreé - Seared scallop seaweed sake beurre blanc with pomme duchesse▫️
(烤帶子、海藻清酒佐白牛油醬和花形薯仔蓉)
帶子烤得熟度啱啱好,都算鮮甜。比較有趣嘅喺帶子底嘅白醬汁,食完帶子,用鋪喺殼邊嘅酥皮薯仔蓉沾住嚟食,令到飲酥皮湯🍯嘅回憶返哂嚟🫣
▪️Main - Roasted quail with polenta, braised kale▪️
(烤鵪鶉配玉米糊與炆羽衣甘藍)
鵪鶉肉質細嫩,但經烤製後表皮冇微脆,亦冇咩肉汁😟,偏熟咗啲😕玉米糊配炆羽衣甘藍帶來微苦嘅風味與蔬菜的鮮甜。
❗️需要注意分量:一人量喺半隻鵪鶉❗️
▫️Drink (1 glass/ person)▫️
Piquette, The Austin Winery multi-vintage ripasso
舔脷指數:6.5/10😄
💭當日見餐廳內大部分都喺本地staff,溝通唔會有問題,少少同餐廳唔喺咁夾嘅喺會播廣東歌、日本歌,氣氛會冇咁好💃🏻
❗️因為坐喺吧台,會同唔少煮嘢食嘅煙近距離接觸🫠
❗️食完Main之後同飽肚仲有啲距離,所以都冇話再叫個甜品試試,直衝M記食多餐😋
❗️價錢嚟講,Restaurant week平咗3-4成嘅$同喺法國食餐飽肚dinner差唔多,可作參考😚平時價錢就同我先前喺巴黎食米記一星相約🙆🏻♀️
Pheromone - Steak House
😋大坑蓮花宮西街1-9號地舖