2018-02-15
我在2月10日星期六下午,與家人一起到大埔廣場這間爭鮮排隊午飯, 因家姐在附近工作中, 我帶同家姐的兒子想約她高興地一起吃壽司, 亦約了妹妹, 她帶我們姪女一起正在前來, 我和家姐, 她兒子先排隊, 門口一位四眼男侍應問我幾位, 我說5位,之後他不斷給後面3位,2位,我們當時排最前跟著便輪到我們, 我過去問他:你係咁比後面其他人數入, 咁我地要等到幾時?咪唔洗入? 我仲有兩個嚟緊, 已就到。 他態度是無乜禮貌,大聲地只懂說:公司規定,你未齊人唔入得。我忍他, 走回繼續排隊。 之後他繼續入其他人數, 3人, 2人....我明白未齊人唯有等, 再隔了約15分鐘, 見到終於有5人埋單走,心想咁入得喇掛!我家姐趕時間食完要返公司。 這位四眼的男侍應問我齊人未, 我話就到, 因為妹已打給我就到, 佢即刻話: 未齊人唔入得。 我當時就忍不到了! 我心想, 你地咁固執只懂走幾位入幾位, 不懂看情況執生, 我同佢講: 都話就到, 我家姐趕時間。佢繼續保持固執:公司規定。 我問佢:咁我地等到幾時先有得入去? 唔洗入去啦, 都話趕時間。 佢一句唔好意思都無!而且很無禮貌! 我就走了, 浪費了我地半小時!我
我指要忍他, 因為一年前又是和家人去過此店, 我們時有7人,已齊人排隊,可是門口的接待侍應只懂走幾多客,入幾多客, 沒有留位給我們, 如果全日無7人走我地咪唔洗入?當時我們都很嬲, 接待侍應態度毫不悔改!最後無走了! 咁大間公司為何制度如此固執? 我已經係不喜歡投訴的人, 但這次實在太無理了, 我在此講出, 係唔想其他食客中伏。