2007-12-14
今次由豬娜召號,短短時間已集合了10人應約,人多打邊爐就最開心。湯底當然是招牌蕃茄蟹湯,未開始我已嘗"頭啖湯",蕃茄味濃郁,亦帶出鮮甜的蟹香,及後雖然不斷加上湯,但其他食物的精華釋放出湯中,味道更為複雜,平日不渴湯的我,亦連飲多碗。除了湯外,食友稱蟹亦肥美多肉,鮮甜味仍可保存。湯底是主角,還需有其他食物來"附和",有牛頸脊、牛脆骨、豬腳根、豬喉管、豬潤、羊肉片、鱔片、生蠔、魚腸、扇貝、手打墨魚丸及蝦丸、椰菜餃併菜餃、油炸鬼、炸魚皮......其中我最愛豬腳根,雖然至少要灼30分鐘,我鍾意那種軟中帶硬的膠質口感;豬潤是大塊厚切,有口感之餘亦夠爽嫩;手打丸類除了夠彈呀,亦有本身墨魚及鮮蝦的味道;扇貝味道一般,但$50一打,已交足功課;而羊仔片味道最差,羊羶味是有,肉質明顯可是雪藏過久,味道有點怪怪。大家食得飽飽,每人只是$110,之後再去食甜品,又同一班食友有講有笑,真是滿足的晚上。