2017-04-07 176 瀏覽
病到死死下,瘟瘟鄧鄧,感冒好鬼病,撐著返工無請病假,頂到收工急回上水買晚餐外賣返屋企,食飽飽就立即食藥瞓覺。未諗到食什麼兜兜下之際發現原來上水有元氣架喎,試試先。一人前晚飯,10 碟差不多,應該夠飽。點解無三文魚腩刺生架,又無極上吞拿魚腩,非常失望!病都要食好一點架麻。久候 30 分鐘終於攞到外賣,我都好耐無食過刺生同壽司喇。軟殼蟹手卷,元氣軟殼蟹一向質數有保證,非常鬆化、香脆又乾爽,肉質鮮甜又唔會咸到死。幸運的話間中遇上膏,甘甜無比正到震!最討厭很多壽司店都炸到石頭一樣硬,想咬崩牙咩。紫菜獨立保鮮包裝,脆到不得了!咬落去真係有裂開既爆裂聲,食得過癮。壽司飯鬆軟乾爽又嚥靭,濕度同酸甜度剛剛好,好味啊!黃帝蟹柳壽司,又會咁細條既?我每次都同千兩巨大蟹柳混淆囉,激氣!味淡而硬實的蟹柳,唔難食,匆匆吞下算數。明太子雞翼,無醃的雞翼淡茂茂,好采雞皮微暖香口,裡面釀著一丁點帶咸明太子,味道單調陰沉。雖然無骨啖啖肉,但試一次便夠。長崎吞拿魚刺生,招牌菜?唔掂喎。瘦得黎腍劈劈無咬口,鞋鞋地無油脂,味道淡如水。食過超肥美嫩滑極上吞拿魚腩後,其他吞拿魚完全滿足唔到我,返唔到轉頭喇。油甘魚刺生,我非常鍾意

油甘魚刺生,我非常鍾意食油甘魚刺生,比三文魚腩更愛﹗因為油脂非常豐富,食完後魚味仍然留係口腔久久不散,肉質又滑又彈,無得頂。不過依幾塊好瘦,低於水平。色澤暗啞,質感軟腍腍既,魚甜味削,無奈。

象拔蚌壽司,沒什麼味喎,何況鮮味呢,得個爽字,火炙鰹魚壽司,魚味強烈,外層全熟嚥韌,中間保持全生軟棉,還可以。他他牛壽司,依款一向處理出眾,甜甜的生牛配上薑蓉蔥花真係襯到絶。牛肉汁豐富跟清爽薑蔥汁混和,甚是香口,好味道。

珍寶帶子壽司,香甜極致,鮮味無比啊﹗鬆軟棉滑,正到暈。海膽軍艦,我鍾意食海膽魚味,淨係用紫菜包住食或跟青瓜同吃,已經美味無窮,食唔停口喇﹗但依兩件海膽邊度鄉下呢?腥味霸道,吃不消!
象拔蚌壽司
油甘魚刺生
他他牛壽司
珍寶帶子壽司
2013-05-16
30 分鐘 (外賣自取)
珍寶帶子壽司
  • 他他牛壽司